7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerÇebid Sektöre Hızlı Başladı

Çebid Sektöre Hızlı Başladı

Türk çelik boru sektörü 2014 yılına çok iyi bir başlangıç yaptı. Sektörün Ocak ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 43 artışla 176 bin ton, değer bazında ise yüzde 31 artışla 151 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti. Çelik Boru Üreticileri Derneği (ÇEBİD), ihracat pazarlarında yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen iç pazardaki ithalat artışının tehlikesine dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde azalma eğilimine giren Türk çelik boru sektörü 2014 yılına hızlı başladı. Sektörün Ocak ayı ihracatı miktar bazında 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 43 oranında artışla 176 bin ton oldu. Yılın ilk ayında sektörün ihracatı değer olarak ise yüzde 31 artışla 151 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında çelik boru ihracatının en fazla yapıldığı üç ülke Irak, İngiltere ve ABD olarak sıralandı. Avrupa ekonomilerindeki yavaş yavaş hissedilen toparlanma çelik boru sektörüne de olumlu bir şekilde yansıdı.  Ocak ayında Avrupa ülkelerine yapılan çelik boru ihracatında önemli oranlarda artış gözlendi. 
 
ÇEBİD verilerine göre;    İngiltere'ye yüzde 190,37 artışla 23 milyon 800 bin, Hollanda'ya yüzde 100,29 artışla 5 milyon 613 bin ve Yunanistan'a yüzde 102,99 artışla 3 milyon 955 bin dolarlık çelik boru ihracatı gerçekleştirildi. AB ülkelerinin çelik boru talebinin 2014 yılının sonuna doğru çok daha fazla olması bekleniyor.
 
Geçtiğimiz yıl sektörün ABD'ye gerçekleştirdiği ihracat, korumacı yaklaşımlar ve anti damping soruşturmasının da etkisiyle yüzde 17 azalmıştı. Türk çelik boru sektörünün en önemli pazarlarından olan ABD'ye Ocak ayında gerçekleştirdiği ihracat değer bazında yüzde 190,37 oranında artarak 23 milyon 800 bin dolar olarak gerçekleşti. 
 
Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “Zor bir yılı geride bırakan Türk çelik boru sektörü 2014 yılına hızlı bir giriş yaptı.  Korumacı ekonomi politikaları ve anti damping davalarının etkisiyle geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yavaşlama eğilimine giren sektörümüz için Ocak ayında elde edilen ihracat rakamları moral oldu. Bu yıl içerisinde özellikle ABD ve AB ülkelerinde güç kazanacağımızı ve ihracatımızın büyük bölümünü bu bölgelere gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz. Sektörümüzün 4,5 milyon ton üretim ve 2 milyon ton ihracat hedefini bu yıl yakalayacağımız inanıyoruz” dedi.
 
İhracat pazarlarında yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen iç pazardaki ithalat artışının tehlikesine dikkat çeken Mehmet Zeren, “ İhracat pazarlarında yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen sektör üreticilerimiz iç pazarda ithal ürün tehdidi ile karşı karşıya geliyor. 2013 yılı içinde Türkiye bir önceki yıla oranla yüzde 21 artışla 134 bin tonluk dikişli çelik boru ithal etti.  Üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve maliyet yapısı ile dünyanın pek çok yerine ihraç edilen Türk çelik borularının iç pazarda öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde ihale duyurusu yapılan Elazığ Hamzabey Barajı'ndan şehir merkezine içme suyu taşıyacak 83 kilometrelik isale hattında Türkiye'den tedarik edilemeyeceği düşünülen dökme demir (düktil) boruların kullanılacağını öğrendik. Oysaki ülkemizin coğrafi yapısı göz önüne alındığında barajlardan yüksek basınçla gelen suya en dayanıklı boru çeşidinin çelik borular olduğu görülüyor. Kamu alımlarında yerli ürün kullanılmasına ilişkin 2011/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi'ne rağmen yerli ürünler ihale dışı bırakılıyor. Aslında söz konusu genelgeye göre teknik şartnamelerde Türkiye'de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması gerekiyor. Bu doğrultuda Elazığ İçme Suyu İsale Hattı'nda yerli çelik boruların da alternatif olarak yer alması ve rekabet ortamının olşuşturulması ülkemiz ve sektörümüz için büyük önem taşıyor” dedi.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI