Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tamamına yakınının üyesi bulunduğu ÇEİS, 2019 yılından bugüne, sektördeki beyaz ve mavi yaka çalışanlara 40.000 saate yakın eğitim vererek diğer sektörlere örnek olacak bir performans sergiledi. Covid-19 salgınına rağmen eğitim faaliyetlerini kesintisiz sürdüren ÇEİS, online eğitim sistemine yaptığı yatırımlarla, dijital eğitim noktasında referans olacak çalışmalar gerçekleştirdi.
Eğitim Desteğini %80’e Yükseltti
ÇEİS’in, 2020 yılında üyelerine verdiği eğitim desteği oranını artırdığının altını çizen ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar ŞARDAN, Sendikanın eğitim faaliyetlerini ve dijitalleşmelerini şöyle anlattı:
“Çimento sektörü için uzun vadede kalıcı çözümler getirecek öncelikli iyileştirme alanı kuşkusuz eğitimdir. Bu vizyonla, hem beyaz hem de mavi yakalı çalışanların faydalanabileceği Çimento Sektörü İSG Eğitim Merkezi’ni (ÇİSİEM) faaliyete geçirdik. Üyelerimize destek olabilmek amacıyla, burada gerçekleşen eğitim masraflarının yüzde 80’ini biz karşılıyoruz. Öte yandan, bu yıl Şubat ayında önemli bir çalışmaya imza atarak, ÇİSİEM’de ÇEİS İSG Liderlik Programı’nı başlattık. Sektörümüzdeki orta kademe yöneticiler için hayata geçirdiğimiz bu programda, iş sağlığı ve güvenliği sorumluluğunun sadece İSG departmanında değil, tüm çalışanlar ve yöneticilerde olduğunu vurguluyor; yerel ve uluslararası referansları dikkate alarak İSG’yi, Türkiye dinamikleri, üretim alışkanlıkları ve spesifik çözüm modelleri üzerinden, dijital ortamda aktarıyoruz” dedi.
“Salgına Rağmen Eğitimleri Artırarak Devam Ettik”
ÇEİS’in eğitim faaliyetlerini salgına rağmen hız kesmeden devam ettirdiğini ifade eden Serdar ŞARDAN ayrıca şu bilgileri paylaştı: “Çimento sektörü için gerçekleştirdiğimiz eğitim çalışmalarına Covid-19 salgını dahi engel olamadı; eğitimlerimizi hızla dijital ortama taşıyarak bu konudaki kararlılığımızı gösterdik ve sektörümüze de öncülük ettik. Bununla da kalmayıp, ülkemizin en bilinir ve alanında uzman kişilerini “ÇEİS Webinar Serisi” kapsamında üyelerimizle buluşturduk. Webinar serimizde Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU, Prof. Dr. Özgür DEMİRTAŞ, Dr. Cem KOZLU, Bekir AĞIRDIR, Evrim KURAN, Ufuk TARHAN gibi çok kıymetli isimleri ÇEİS üyesi şirketlerin yönetici ve çalışanları ile dijital ortamda bir araya getirdik. Toplamda 12 konuşmacıdan oluşan bu webinar serimizde sektörümüzün yoğun ilgisi ile karşılaştık.
Eş zamanlı olarak, ÇİSİEM organizasyonunda gerçekleşen “Çimento Sektörü Online Aile Buluşmaları” isimli bir webinar serisi daha başlattık. Bu webinar serimizdeki sohbetlere sektörümüz çalışanları, aileleri ile birlikte katılıyorlar. Evde güvenlik, sağlıklı beslenme, aile içi iletişim, teknoloji bağımlılığı, sınav kaygısıyla baş etme gibi çeşitli konuların uzman isimler tarafından ele alındığı webinar serimiz yıl boyunca dijital ortamda devam edecek.
ÇEİS’te “Dijital Eğitim” Dönemi
ŞARDAN, sözlerini şöyle tamamladı: Bahsettiğim eğitimlere ek olarak, bu sene “2020 Yılı ÇEİS Eğitim Programı” isimli yeni bir eğitim serisi daha başlattık. Bu program kapsamında, sektörümüzdeki beyaz yakalı çalışanların yetkinliklerinin artırılmasının yanı sıra, kişisel ve profesyonel hedeflerini gerçekleştirmelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Salgın sebebiyle Mart ayında durdurduğumuz sınıf içi eğitimlerimizi, Haziran ayı itibariyle Canlı Sanal Sınıflara taşımaya başladık ve 2020 Yılı ÇEİS Eğitim Programı kapsamındaki eğitimlerimizin bir kısmını bu şekilde gerçekleştirdik. Canlı Sanal Sınıf eğitimlerimiz de, fiziki ortamlarda gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimiz gibi, tam kapasite ve yüksek verimlilik ile tamamlandı. Bu program dahilindeki eğitimlerimiz hız kesmeden devam ediyor.
Özetle, Covid-19 gibi ciddi bir krizi fırsat dönüştürmeyi başararak, ÇEİS’te “Dijital Eğitim” dönemini başlattığımızı ve başarıyla sürdürdüğümüzü gururla söyleyebilirim.
İş Kazaları Yüzde 83 Oranında Azaldı
İş sağlığı ve güvenliği bakımından çok tehlikeli sınıfta yer alan çimento sektörü, “sıfır iş kazası” ilkesiyle iş sağlığı ve güvenliği alanında 150 milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdi. ÇEİS’in tek başına yaptığı yatırımın tutarı ise yaklaşık 10 milyon TL. Bu sayede 2019 yılı itibariyle, geçtiğimiz 10 yılda çalışan sayısında %26, klinker üretim kapasitesinde %41 oranında artış yaşanırken; gün kayıplı kaza sayısında %6, kaza ağırlık oranında ise yaklaşık %83’lük düşüş sağlandı. ÇEİS ayrıca, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi’ne sahip Türkiye’nin ilk işveren sendikası olarak da dikkat çekiyor.
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) hakkında:
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), üyelerinin çalışma ilişkilerinde; ortak hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek, üyelerinin verimli çalışmalarına destek olmak, toplu iş sözleşmesi süreçlerini yönetmek, iş sağlığı ve güvenliğini geliştirmek amacıyla 1964 yılında kurulmuş bir işveren sendikasıdır. ÇEİS, endüstri ilişkileri ve insan kaynakları faaliyetleriyle birlikte, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki eğitim, meslek standartları ve mesleki yeterlilikler ile istatistik faaliyetlerini yürütmektedir. Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tamamına yakınının üyesi bulunduğu ÇEİS, bugün, 32 kuruluşa bağlı 65 tesisi yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda platformda temsil etmektedir. ÇEİS Türkiye’nin 3. büyük işveren sendikasıdır.