Sahip olduğu üretim gücü ve ürün kalitesi sayesinde global pazarda oldukça güçlü bir konumda olan Türk çelik boru sektörü, son yıllarda üretimde yakaladığı yükseliş trendini 2014 yılının ilk çeyreğinde de sürdürdü. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD)’den alınan verilere göre; Türkiye çelik boru üretimi ihracatın da olumlu etkisiyle yılın ilk çeyreğinde 1 milyon tona ulaştı.
"Yüzde 11,96 artış"
Türkiye’nin çelik boru ihracatı; Ocak-Nisan 2014 döneminde miktar bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 artışla 629 bin ton, değer bazında ise yüzde 0,89 artışla 541 milyon 432 bin dolar olarak gerçekleşti.
Çelik boru sektörünün aylık bazdaki ihracat değerlerine bakıldığında, Nisan ayında yakalanan artış oldukça dikkat çekiyor. Nisan ayında çelik boru ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla miktar bazında yüzde 11,85 artışla 160 bin tona, değer bazında ise yüzde 11,96 artışla 141 milyon 339 bin dolara ulaştı.
Nisan ayı sonunda elde edilen dört aylık ihracat rakamlarına göre, en fazla çelik boru ihracatı yapılan ilk üç ülke sırasıyla Irak, İngiltere ve ABD oldu. Irak ve ABD’ye yapılan ihracat düşmeye devam ederken, İngiltere’ye yapılan ihracat önemli oranda arttı. Bu dönemde; Irak’a yüzde 7,65 azalışla 104 milyon 373 bin dolarlık, ABD’ye yüzde 3,65 azalışla 76 milyon 14 bin dolarlık, İngiltere’ye yüzde 98,43 artışla 70 milyon 433 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Avrupa Birliği pazarlarındaki canlanmanın sektörün ihracatının artışında etkili olduğunu belirten Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren: “Türk çelik boru sektörü olarak yılın dört ayını geçen seneye göre yüzde 4 artış ve 629 ton çelik boru ihracatı ile kapattık. İhracatta yakaladığımız yükselişin olumlu etkisini üretim rakamlarında da görüyoruz. 2014 yılının ilk üç ayında Türk çelik boru üretimi 1 milyon tona ulaştı. Ayrıca Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile 2014 yılı sonunda üretimimizde önemli artışlar meydana geleceğini tahmin ediyoruz. Bilindiği üzere, altı Türk firmasının ön yeterlilik aldığı projede kullanılacak olan borular için 14 Nisan’da ihale yapıldı. Proje için Türk firmaları da tekliflerini sundu. Tekliflerin değerlendirilme süreci devam ediyor. Türk çelik boru üreticileri söz konusu projeyi gerçekleştirebilecek kapasite ve yetkinliğe sahip. TANAP projesini yerli üreticilerin gerçekleştirmesi durumunda sektörümüzün 2014 yılı üretimi önemli oranda artacak. Ayrıca, Türk çelik boru sektörünün yurtdışında katılacağı ihalelerde TANAP Projesi önemli bir referans olacak” dedi.