Cengiz İnşaat, 1980’lerde Rizeli Mehmet Cengiz ve kardeşleri tarafından kurulmuştu. Otoyol, köprü, tünel ve baraj inşaatlarıyla büyüyen şirket, daha sonra enerji, maden ve turizm sektörlerine girdi.
Cengiz ailesinin kurduğu Cengiz Holding’in amiral gemisi olan Cengiz İnşaat, son yıllarda özelleştirmelerde de adını duyurdu. 2005’te Eti Alüminyum tesislerini alan aile, 2009 yılından bu yana da özelleştirme sürecinde olan şeker fabrikalarının peşinde. Hatırlanacağı üzere Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat Çorum ve Çarşamba fabrikalarından oluşan portföy C grubu şeker fabrikalearına en yüksek teklifi 656 milyon dolarla Cengiz İnşaat’a ait Ak-Can Şeker Sanayi vermişti. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) onaylarsa bu 6 fabrika Rizeli müteahhit Mehmet Cengiz’e devredilecek.
İlginçtir, önceki hafta Cengiz İnşaat’ın hisselerinde bir bölünme yaşandı. Bu tür ‘bölünme’ işlemleri genelde aile içi kavga habercisi olabildiği için Cengiz İnşaat’ta neler olduğunu merak ettik.
Öğrendiğimize göre, bu aile içi bir kavgaya bağlı bölünme değil. Ortaklar, inşaat dışındaki işlerini Cengiz İnşaat’ın dışına çıkarıyormuş. Bu bölünmeyle birlikte ortaya iki yeni şirket çıktı. Bunlardan Cen Tarım ve Uluslararası Taşımacılık’ın sermayesi 136 milyon, M-CE Madencilik Sanayi ve Ticaret’inki ise 153 milyon TL.
Öğrendiğimize göre grup, M-CE Madencilik’i alüminyum, Cen Tarım’ı ise şeker işinde kullanacak. İki şirketin de Yönetim Kurulu Üyesi olan Ekrem Cengiz, gelişmeleri “Kardeşler olarak işimize devam ediyoruz. Bu bizimle ilgili bir bölünme değil. Özelleştirmeden aldığımız işleri yeni şirketler yürütecek” sözleriyle değerlendiriyor.
Para Dergisi