16 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerÇevre dostu AVM'lerin kapısı kazanca açılıyor

Çevre dostu AVM’lerin kapısı kazanca açılıyor

Türk ekonomisinin en hızlı büyüyen sektörlerinden perakende, kendisine yeni bir yön çiziyor. Para ve insan trafiğini artırmak ve masraf kalemlerini düşürmek üzere tasarım ve mekan iyileştirmesine yatırım yapan sektör, çevre dostu binalara yöneldi.  Sektörde son 5 yıldır dikkat çekici Yeşil AVM ve Yeşil Bina örnekleri sergileniyor.

Levent’te Özdilek AVM, Esenyurt’ta Akbatı AVM,  Acıbadem’de Akasya AVM; Antakya’da Palladium AVM,Alaçatı ve Bodrum’da Migros mağazaları gibi çevre dostu bina sertifikasına sahip kimi binalar, aydınlatmasından çatısına, mekanik sistemlerden inşaat malzemesine kadar tüm seçimleriyle yeşil binalar konusunda örnek teşkil ediyor.

Yeşil Binalar konusunda Türkiye’nin öncü ve vizyoner danışmanlık şirketi Altensis’in kurucu ortağı Serkan Emin, uluslararası kaynaklı araştırmalara göre çevre dostu vasfına sahip organize perakende binalarının yatırımcı ve işletmecisinin masraflarını azaltırken, müşteri kitlesini de kendisine çekmesi nedeniyle tercih edildiğini söyledi.

Kurlarla artan enerji faturası yeşile yöneltecek

Serkan Emin, perakendecilerin yüzde 73’ünün artan enerji verimliliği ve yüzde 62’sinin de atık geri dönüşümü gerekçesiyle çevre dostu binaları seçtiğini açıkladı. Türkiye’de çevre dostu sertifikasına sahip perakende binası sayısının şimdilik iki elin parmakları geçmediğini, ancak bu konunun giderek daha fazla konuşulur hale geldiğini belirten Serkan Emin, özellikle döviz kurları gibi nedenlerle artan enerji maliyetlerinin pek çok işletmeciyi yakın zamanda yeşil bina sertifikalarıyla tanıştıracağına inandıklarını söyledi.

Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, çevre dostu mağazaların enerji maliyeti ortalama yüzde 15, operasyon maliyeti yüzde 8 gerilerken, müşteri trafiğinin yüzde 4 ile 20 arasında arttığını belirtti.Serkan Emin, Türkiye’de danışmanlık verdikleri AVM uygulamalarından örnekler verdi.

Buna göre, yeşil perakende binalarında elektrikli ve hibrit araçlara özel park yerleri ayrılırken, su armatürleri ve gereçlerde tasarruflu ürünler seçildi. Enerji modellemesi yapılarak ısıtma-soğutma sistemleri belirlendi, inşaat malzemelerinde geri dönüştürülmüş ve yerel malzemeler kullanıldı,  taze hava miktarı uluslararası standartlara uygun olarak verildi, çatılar özel yansıtıcı bir boya ile kaplanarak güneş ışığı yüksek oranda geri yansıtıldı.  Sürdürülebilir satın alma politikası adapte edilerek sarf malzemeleri ve elektronik cihazlar alınırken çevreye dost ve enerji verimli cihazlar tercih edildi.

Dünyanın sayılı projeleri Tüekiye'de 

Yeşil Bina konusundaki örnek projelerden Akbatı AVM ve rezidans projesi, 230 bin metrekarelik kapalı alanıyla BREEAM yeşil bina sertifikasına hak kazanan dünyadaki en büyük projelerden biri. Yaklaşık 500 bin metrekare büyüklüğünde karma proje olan AKASYA projesi de uluslararası kategoride BREEAM yeşil bina sertifikası alan en büyük kapsamlı projeler arasında.

Palladium Antakya AVM, LEED Altın yeşil bina sertifikasını çekirdek&kabuk kategorisinde aldı. Bina 65 bin metrekare kapalı alana sahip. Migros’un Bodrum Maya mağazası Leed Retail (Perakende) kategorisinde GOLD seviyesinde yeşil bina sertifikası alarak bu kapsamda Türkiye’deki ilk bina oldu. Levent’te geçen yıl faaliyete geçen ve 320 bin metrekare kapalı alanı olan Özdilek ofis, otel ve AVM projesi de yağmur suyu toplama, gri su geri kazanım sistemleri ile bölgesindeki benzer AVM’lerden farklılaşıyor.

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI