İlk etapta 6 ilde sit alanlarını belirleyen Bakanlık, bu verileri elektronik ortama taşıyacak ve vatandaşın kamusal alanlardaki işlemler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacak. Yatırım yapacak kişi alacağı arsanın sit alanı olup olmadığını bu sistem ile kolayca anlayabilecek. Tüm çalışmalar sonrası vatandaşın elindeki mevcut sit alanlarının takası da yapılacak. Böylece hem doğal alanlar korunacak hem de vatandaşın mülkiyet hakkı engellenmeyecek.
İNSAN HAKLARINA AYKIRI
Doğal sit alanlarının imar transferi ve takas hakkı olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni düzenlemeyle sit alanında mülkiyeti alan vatandaşların mağduriyetine son vereceklerini söyledi. Konuyla ilgili çok sayıda vatandaşın insan hakları mahkemesine başvurduğunu ve kazandığını belirten Bakan Bayraktar, “Vatandaşın hakkını vermek ve doğal sit alanlarını korumak bir dizi çalışma yürütüyoruz. İnsanların arsası varsa, ya parasını vermeli, ya yerine arsa vermeli ya da imara açmalıyız” dedi.
En fazla sit alanı Muğla’da
TABİAT Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, “Doğal sit alanları ile ilgili çalışmalarımızı ve iş süreçlerini herkes görebilecek” dedi. Yapılan ön çalışmada en fazla sit alanının Muğla’da olduğu belirlendi. 6 bölge için 261 sit alanı olması beklenirken 333 alan olduğu ortaya çıktı. Muğla’da 197, Bursa’da 88, Kocaeli’inde 28, Sakarya’da 11, Düzce’de 6, Yalova’da 3 alan sit alanı olarak tespit edildi.