7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaManşetÇimento ihracatına getirilen kısıtlama ülke ekonomisine olumsuz yansıyacak..

Çimento ihracatına getirilen kısıtlama ülke ekonomisine olumsuz yansıyacak..

Çimento sektörünün çatı örgütü TÜRKÇİMENTO, 2020 Faaliyet Yılı 63. Genel Kurulu’nu Ankara’da gerçekleştirdi. Genel Kurula sektörün %94’ünü temsil eden çimento üreticileri katıldı.

Genel kurul toplantısının açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Projelerimiz ile hem sektörümüzü destekleyecek hem de koyacağımız vizyonla üyelerimizin gelişimine öncülük edeceğiz. Ülkemizin kuruluşundan bu yana sürdürdüğümüz milli beraberlik anlayışıyla, ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.

Her yıl şubat ayında gerçekleşen Genel Kurulunu bu yıl pandemi nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını söyleyen TÜRKÇİMENTO Başkanı Yücelik, 2020 yılının ülkemizde ve dünyada olumsuz anlamda ilklere sahne olduğunu belirterek, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türk çimento sektörü olarak biz de 2020 yılında zorlu koşullar altında faaliyetlerimizi sürdürdük. Üst üste daralma yaşadığımız yılların ardından umutla başladığımız yılda, pandeminin etkisiyle yaşanan satış iptalleri, gelir kayıpları, çalışma kısıtlamaları gibi zorluklara, umutların yerini risklerle mücadeleye bıraktı. 2020 yılında Ocak itibariyle rakamlarda artışlar görmeye başlarken, devam eden 4 ayda iç pazarda tekrar daralma yaşadık.

2020 Haziranı’ndan itibaren normal hayata dönüş ve inşaat sektöründe yaşanan canlanma ile satışlarda gördüğümüz artış, yılsonuna kadar olumlu etkilerini gösterdi. İç satış ve üretim rakamlarında artışla 2020 yılını tamamladık.”

2021’NİN İLK YARISINDA ÜRETİM DE SATIŞLAR DA ARTTI

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Genel Kurul’daki konuşmasında 2021 yılının ilk 6 ayını da şöyle değerlendirdi:

  • Sektörün %94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı 6 aylık dönemde çimento üretimi geçen yıla oranla %26’lık artışla 37 milyon tona çıkarken, iç satışlar %29 artışla 28,3 milyon tonu buldu.
  • Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü. Yılın ilk 6 ayında üretilen çimentonun yaklaşık %80’i iç satışa konu oldu.
  • Ayrıca İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre, 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde de çimento sektörünün toplam ihracatı, değer bazında %12,3 oranında artarak 836 milyon dolara çıktı. Ancak toplam ihracat miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,9 gerileyerek 20,8 milyon tona indi.
  • Bu yılın ilk 8 ayındaki ihracatın 12,3 milyon tonu çimento; 8,5 milyon tonu ise klinkerden oluştu.
  • Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir.
  • 2021 yılı Ağustos ayında petrokok fiyatları geçen senenin Ağustos ayına göre %270 artış gösterirken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla %62 ve %197 artış göstermiştir.
  • Yine 2021 yılı Temmuz ayında Yerli Linyit %43 oranında artış yaşanmıştır.
  • 2020 Ağustos ayında 7,27 TL olan dolar kuru ise 8,49 TL’ye yükselmiştir.

TürkÇimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, konuşmasında çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik gibi enerji girdilerinin oluşturduğunu belirterek, “Buna karşın artışları tam olarak fiyatlara yansıtmayarak, ülkemizin kuruluşundan bu yana sürdürdüğümüz milli beraberlik anlayışıyla, ülke ekonomisine sunduğumuz katkıdan taviz vermeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

“İHRACATA KOTA UYGULAMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay ise Genel Kurulda yaptığı konuşmada çimento sektörüne yönelik olarak ihracat kota uygulamasını doğru bulmadıklarının altını çizerek Türkiye’nin cari açığının kapatılabilmesi için ihracatın büyük önem taşıdığını vurguladı. Bozay, ”Sektörün hali hazırda 30-35 milyon ton kapasite fazlasının olduğu bir dönemde çimento ihracatına kısıt getirilmesini istemek, diğer bir ifadeyle ekonomimize sağlanacak katma değerin gözetilmemesi, ülke kaynaklarının atıl bırakılması anlamına gelmektedir. Bu durum ayrıca ülkemizde ihracat odaklı faaliyet gösteren yabancı sermayeyi de olumsuz etkileyecektir.” dedi. Diğer taraftan, yıllık ihracat bağlantılarının yapıldığı bir dönemde mevcut tartışmaların gündeme gelmesi ise ulusal ticari menfaatlerimizin korunamaması riskini doğuruyor.  Sektörde istihdam sürekliliğinin ihracat sayesinde sağlanarak yaşanan krizlerin etkisinin bu şekilde bertaraf edilebildiğini ifade eden Bozay, “Çimento fabrikalarımız yerel işgücünü her zaman olduğu gibi desteklemeye devam etmektedir. İstihdamımızın devamı, bizler için en önemli önceliklerimiz arasında yer almaktadır.” dedi.

Genel Kurul Toplantısı sırasında TürkÇimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, önceki Başkan Tamer Saka’ya TürkÇimento’ya ve sektöre yaptığı katkılardan dolayı bir teşekkür plaketi verdi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI