22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetÇimento sektörünü zor bir yıl bekliyor..

Çimento sektörünü zor bir yıl bekliyor..

Dünya Çimento Birliği’ne (WCA) göre, 2023 yılında çimentoda küresel talep artmayacak, ancak maliyet artışları kaynaklı olarak çimento fiyatları çift haneli yükselmeye devam edecek. WCA Direktörü Emir Adıgüzel, fiyat artışlarına rağmen en ucuz çimentonun Türkiye’de olduğunu söyledi.

WCA’nın Londra’da yapılan genel kurulunda, sektörün karşı kaşıya bulunduğu maliyet artışları gündemin odağına oturdu. Genel kurulunda bir konuşma yapan WCA direktörlerinden Emir Adıgüzel, 2023 yılının dünyada çimento sektörü için zor bir yıl olacağını söyledi.

Küresel çimento talebinin artmasının beklenmediğini, ancak şirketlerin ayakta kalabilmek için 2023’te satış fiyatlarını çift haneli artırmak zorunda kalacaklarını vurgulayan WCA Direktörü Emir Adıgüzel, “artan maliyetleri başka türlü karşılamak mümkün değil” dedi.

Türkiye’de de çimento fiyatlarında artışlar olduğuna işaret eden Adıgüzel “Ancak Türkiye, fiyat artışlarına rağmen hala dünyada en ucuz çimento fiyatlarının olduğu ülkedir” diye konuştu.

Dünyada son iki yıldır süregelen yüksek talep ve mal kıtlığı döneminin sona erdiğini kaydeden Adıgüzel, 2023’ten itibaren dünyada çimento piyasasının genel olarak yeni bir döneme girdiğini belirtti. Adıgüzel, “Bundan sonrası için dünyada büyük miktarda üretim fazlası kapasite mevcut bulunmakta ve çoğu ülkeleri ihracata yönelmektedir. İhracat yapamayanlar kapasite kısıtlamasına gidebilirler. Afrika, ABD ve Bangladeş gibi az sayıda bölgede ise yapısal üretim açığı dolayısıyla çimento ithalatı kıran kırana rekabetle devam edecektir. Çimento üreticilerinin kar marjları inanılmaz baskı altında. Çimento üreticileri, özellikle gelişmekte olan pazarlarda, bir taraftan artan aşırı rekabet ve diğer taraftan anormal artan üretim maliyetleri arasında sıkışmış durumdalar. Enerji maliyetindeki yüksek dalgalanmalar çimento sektörü gibi enerji yoğun sanayi kuruluşlarında sorunlara neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Küresel ticaret talebinin muhtemel resesyon sebebiyle düşüş gösterecek olmasına karşın deniz yoluyla nakliye maliyetlerinin artmaya devam edeceğine vurgu yapan Emir Adıgüzel, “Bu artışların ana nedenleri; Piyasaya son derece sınırlı yeni inşa gemi arzı olması ve deniz taşımacılığı piyasasında hala makul seviyelerde olan taleptir. Belirli rotalarda rekabet artabilir, ancak ihracatçılar gemi armatörleri kadar mutlu olamayacaklar gibi gözüküyor” dedi.

Çokuluslu büyük firmalar çimento üretiminden çıkarken, gelişmekte olan ülke çimento pazarlarının çimento sektörüne öncülük etmeye devam edeceğini anlatan Adıgüzel konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu pazarlar -Çin hariç- uzun vadeli yüksek çimento talebine öncülük etmeye devam edecek. Bu ülkelerdeki şirketler pozitif büyüme ortamından yararlanmada başarılı olacak. Çimento bir ülkede kalkınma için olmazsa olmazdır. Dünya’nın her yerinde kalkınmanın en önemli stratejik unsurudur. Türkiye, Hindistan ve Afrika’daki ülkelerdeki üreticiler yatırımlarına hızla devam ederken, Batı ülkelerinde bazı çok uluslu çimento şirketleri adeta çimentocu olmaktan utanmakta ve çimento üretiminden çıkmaktadırlar. Görülen o ki, bu çok uluslu çimento şirketleri, gelişmekte olan pazarlardaki çimento varlıklarını elden çıkarmaya devam edecek ve bu durum, büyüyen pazarlardaki portföylerini genişletmek için gelişmekte olan pazar oyuncuları için benzersiz bir fırsat yaratacaktır. Türkiye’nin Oyak grubunun Portekizli Cimpor’u satın alması gibi.”

“Türkiye’de çimento fiyatları hala çok düşük”

Türkiye iç pazarına da değinen Emir Adıgüzel şöyle dedi:

“Türkiye, fiyat artışlarına rağmen hala dünyada en ucuz çimento fiyatlarının olduğu ülkedir ve bu konumunu uzun yıllardır korumaktadır.”

Bu arada, küresel çimento sektörünün en önemli buluşmalarından olan “World Cement Association -Uluslararası Çimento Konferansı”nın 23-24 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul’da yapılacağı açıklandı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI