Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 2018’in eylül ayında başlatılan “Sıfır Atık” projesi, denizlerimizde temizliği kapsayan yeni bir aşamaya geçiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Deniz Temiz Derneği (Turmepa) öncülüğünde hayata geçirilecek olan “Sıfır Atık Mavi” projesi bugün başlatılıyor.
Dünya üzerinde oksijenin yüzde 50’sinden fazlasını denizler üretiyor, bu nedenle denizlerin temizliği yaşamın devamı konusunda büyük önem taşıyor.
Akdeniz’deki atıkların yüzde 97’si plastik malzemelerden oluşuyor. Plastiğin denizlerde ve doğada çözülmesi yaklaşık 450 yıl! sürüyor. Bu atıklar her yıl yüzbinlerce deniz canlısının ölümüne sebep oluyor.
Okyanuslarda plastiğin kapladığı alanın Türkiye’nin yüzölçümünden daha büyük olduğu ifade ediliyor. Her yıl 8 milyon ton plastik denize atılıyor.
Akdeniz’e en çok plastik Türkiye’den atılıyor!
Dünya Doğayı Koruma Vakfı raporuna göre Akdeniz, plastik denizi olma riskiyle karşı karşıya ve ne yazık ki denizlere en çok plastik günde 144 ton ile Türkiye’den atılıyor. Denizlere plastik atımında Türkiye’yi 126 ton ile İspanya, 90 ton ile İtalya, 70 ton ile Mısır ve 66 ton ile Fransa izliyor.
Plastiğin geri dönüşümü, üretiminden daha pahalı!
Denize atılan plastik poşetlerin sadece yüzde 1’inin geri dönüşümü sağlanıyor. 1 ton plastik üretimi için 220 lira harcanırken 1 ton plastiğin geri dönüşümü için de 26 bin lira harcanıyor.