24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerDEPREME AHŞAP EV ALTERNATİFİ

DEPREME AHŞAP EV ALTERNATİFİ

Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin, deprem kuşağında bulunan Türkiye'de en güvenli yapıların ahşap yapılar olduğunu belirtirken, ''Türkiye'de özellikle yeni yapılarda ahşap malzemelerin tercih edilmesi gerekiyor'' dedi.

Taşıyıcı sistemi, ara bölmeleri ve çatı örtüsü ahşap malzemelerden yapılan yapılar olarak tanımlanan ''ahşap yapılar'', maliyeti, kullanım rahatlığı ve depreme karşı en ideal yapılardan biri olması nedeniyle gelişmiş ülkelerde en tercih edilen yapılardan biri olurken, Türkiye'de de depremlerden sonra gündeme gelmeye başladı.

Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin, özellikle ABD ve Orta Avrupa'da çok tercih edilen ahşap yapıların Türkiye'de avantajlarının çok fazla bilinmediğini söyledi.

Depremle yaşamaya mecbur olan Türkiye'de ölü sayısı azaltmanın yolunun hafif ve az katkı bina yapmaktan geçtiğini kaydeden Erdin, gelişmiş ülkelerde ahşap kapalı spor salonundan, binalara, tek evlere, köprü ve kültür merkezlerine kadar birçok yapının ahşap olduğuna işaret etti.

Erdin, Van depreminin ardından özellikle İstanbul'da depreme dayanıksız yapıların gündeme geldiğine de belirterek, ''Depreme dayanıklı malzeme seçiminde ahşam malzemelerin de mutlaka yer alması gerekiyor. İstanbul'da Zekeriyaköy gibi yerlerde ahşap malzemeler kullanılabilir'' dedi.

Deprem kuşağında bulunan Türkiye'de ahşap yapıların avantajlarının iyi bilinmesi ve ilgili standart ve yönetmeliklerin ivedilikle hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Erdin, şöyle konuştu:

''Yaklaşık 12 yıl önce yaşadığımız 17 Ağustos depreminde de son olarak yaşadığımız Van depreminde de bilinçsiz inşa edilen tüm yapıların yüzlerce cana mal olduğunu gördük. Şu anda benzer fay hattına sahip Kaliforniya'da deprem riski sıfıra yakındır. Bu rakam, deprem olasılığının değil, depremin vereceği olası hasarın rakamıdır. Çünkü Kaliforniya'da konutların yüzde 99'u ahşaptır. Biz ise hala 30 misli ağır betonarme yapıların, daha sağlam nasıl yapılacağını tartışıyoruz. Şehirler ortalama 20 yılda rant ve fonksiyon farklılaşması ile kabuk değiştirir. Birlikte bugünden itibaren alacağımız önlemlerle ahşaba hayatımızda daha çok yer vermeye başlarken, hem sağlıklı yaşam olanağına kavuşur hem de tüm deprem riskinden uzaklaşmış oluruz. Hiçbir ticari ya da mesleki amaç, insan hayatından daha değerli olamaz.''

Ahşabın özellikleri

Ahşabın tek özelliğinin deprem avantajı olmadığını ifade eden Nurgün Erdin, telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin ve köprülerin hizmet ömrünün 50 yıl, ön koruma işleminden geçmiş çam doğramanın ise 60 yıl olduğunu, aynı alanlarda beton, çelik ve PVC'nin ömrünün ise ahşabın ömrünün yarısına bile ulaşamadığına işaret etti.

Ahşabın, fiziksel özelliklerini tarih sürecinde kanıtlamış bir yapı malzemesi olduğunu söyleyen Erdin, günümüz teknolojisinin ürettiği koruyucu maddeler ve yöntemlerde daha da üstün özellikler kazandığını kaydetti.

Ahşabın insan sağlığı açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Erdin, ''Ahşabın elastikiyeti, üzerinde yürüyen, koşan, zıplayan bacaklarımızın sağlığı için de çok önemlidir'' dedi.

Ahşap malzemenin isi geçirmeme ve kömürleşme özelliklerinden dolayı yangına 30-60 dakika dayanabildiğini, ABD'de spor salonu gibi büyük kalabalıkları barındıracak yapıların, yangın tehlikesine karşı ahşap karkasla inşa edilmesinin nedeninin de bu olduğunu ifade eden Erdin, ''Birlikte ahşabın yeniden keşfi, doğal afetlerdeki can kayıplarını önlemekte kalmayacak, beraberinde doğal dengelerin korunması, yeni estetik değerlerin ve sağlıklı yaşam koşullarının kazanılması gibi önemli yararlar da sağlayacaktır'' diye konuştu.

Erdin, kaynağı yenilebilen tek yapı malzemesi olan ahşabın diğer özelliklerini şu şekilde sıraladı:

''Ahşap bir yapının ağırlığı, benzer bir beton veya kagir yapının sekizde biri kadar bulunuyor. Ahşabın çöpü bulunmuyor. Ağaç malzeme atıkları ya yakılarak enerji elde ediliyor ya da çürüyerek doğaya karışıyor. Ahşap malzeme en basit aletlerle bile kolayca kesiliyor, işlenmesi için az enerji harcanıyor. ABD ve İskandinavya gibi ülkelerde orman alanları, ahşabın az kullanıldığı ülkelerin aksine, büyüyor. Ahşap kullanımını teşvik, orman alanının büyümesini de teşvik ediyor. Uzak doğunun tomruk ihtiyacını bile karşılayan Amerika'nın ormanları her yıl büyümekte. Yapı sektöründe ahşabı kullanın tüm ülkelerde de bu böyle''

Ahşap malzemenin genel kanının aksine orman varlığını azalmadığı belirten Erdin, kişi başına ahşap tüketimi fazla olan gelişmiş ülkelerde orman alanlarının devamlı arttığı ve bu ülkelerdeki kereste fiyatlarının Türkiye'deki fiyatların çok altında olduğunu bildirdi.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI