23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetDepremle mücadele için ulaşılabilir fiyata konut üretmek şart..

Depremle mücadele için ulaşılabilir fiyata konut üretmek şart..

9 ocakta gerçekleştirilen İnşaat ve Konut Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım depremle mücadelede ucuz konutun şart olduğunu söyledi.

Bu yıl 6. kez düzenlenen ve Bosch’un platin sponsorluğunda 9 ocak salı günü yapılan İnşaat ve Konut Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (İNDER) Nazmi Durbakayım depremle mücadele için uygun fiyatlı konutlardan meydana gelen pilot kentler kurulması gerektiğini söyledi.

İnşaat sektörünün 2017’de azimle çalışarak 2.3 milyon kişiye istihdam sağladığını açıklayan Nazmi Durbakayım 2.8 trilyon TL Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 7.4 gibi önemli bir kısmının tek başına inşaat sektöründen geldiğini söyleyerek sektörün 1.4 milyonluk konut satışı ve yeni bir rekorla 2017’yi kapattığını söyledi.

2018 yılı depreme karşı seferberlik ve pilot şehirler kurma yolu ilan edildi

1999 depreminin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen riskli binaların çok büyük bir kısmının bugüne kadar güvenilir bir hale getirilemediğini ifade eden Durbakayım; Türkiye’de yaklaşık 5.5 milyon riskli konutun bulunduğunu söyledi.

Depremle mücadelede en önemli çalışmanın erişilebilir konutlar üreterek pilot şehirler kurulması gerektiğini söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım yaşanabilir pilot şehirlerin kuruluş yerlerinin tespitinden inşasına, maliyetinden ihalesine kadar her detayda kamu yararının gözetilmesin şart olduğunu belirtti.

Pilot şehirlerle ilgili öneriler

Pilot kentlerin kurulacakları alanların tespitinden sonra master planlar ile bu şehirlerin imar planları çağımızın gereklerine uygun olarak yatay mimari esaslarında, en az karbon salınımında ve yenilenebilir enerji kullanımı ve hedef 0 enerji kaybı şartlarında oluşturulması gerektiğini söyleyen Nazmi Durbakayım bu şehirlerin planları, kamu beğenisini de ön planda tutan yarışmalar sonunda ortaya çıkması gerektiğini, pilot şehirlerin bir veya daha fazla şehre ulaşım projeleri yapılmalı. Güzergâhların etrafında yaratılacak değer artışlarının bir kısmı ülke kamu yararına kalan kısmı da bu PİLOT şehrin alt yapısı ve diğer ihtiyaçları için kullanılması gerektiğini, pilot şehrin inşası için yapı müteahhitlerinde olması gereken kriterler tespit edilip gerekli vasıflara haiz yapı müteahhitleri arasında yapılacak ihaleler ile şehrin yapımı makul büyüklüklerde olmak üzere kat karşılığı, hasılat paylaşımı, yap işlet devret modelleri ile inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Konutların maksimum metrekare fiyatları 3 bin TL olmalı

Konut maliyetinin düşük olması için devlet desteğinin de şart olduğunu belirten Nazmi Durbakayım, bu bölgede yapılan işlerde alım satım vergisi, noter harçları dahil her türlü harçların olmaması gerektiğini ve KDV muafiyetine sahip olmasının çok önemli olduğunun altını çizerek pilot şehirlerde oluşturulacak nitelikli konutlarda maksimum metrekare satış fiyatlarının 3 bin TL ve altında olması gerektiğini söyledi.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI