DANIŞTAY, büyük tartışma yaratan Zeytinburnu sahil yolundaki ‘Onaltıdokuz’ (16:9) kulelerinin İstanbul’un tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazları reddetti. Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın binanın sahibi Astay İnşaat’a ‘tıraşlayın’ dediği kulelerin Danıştay kararı ışığında siluete etki eden katlarının yasal olarak yıkılması gerekiyor. Danıştay, Zeytinburnu’ndaki gökdelenlerle ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği, “tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı” kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nce yapılan itirazı reddetti.
BAŞKA ÇARE YOK
Davacı Avukat Cihat Gökdemir, Danıştay’ın verdiği kararla ilgili yaptığı açıklamada İstanbul’daki idare mahkemenin yıkım kararı vermesinin ardından belediyenin son gün kararı temyiz ettiğini ifade etti. Gökdemir, “Kararı temyiz etti ama idare mahkemesi kararlarının 30 gün içinde uygulanma zorunluluğu var. Bu yüzden de temyiz etmekle kalmadı aynı zamanda Danıştay’dan yürütmeyi durdurmayı da talep etti” dedi.
Gökdemir, Danıştay’ın o dönemde esas hakkında karar vermeden önce yürütmeyi durdurmayı reddettiğinin altını çizerek, “Şimdi esas hakkında kararını vererek, yerel mahkemenin verdiği yıkım kararını onadı. Şu anda belediyenin yıkım kararını almaktan başka hukuki anlamda herhangi bir yolu kalmadı. Bu yüzden yıkım kararı vermek zorundalar” diye konuştu. Avukat Gökdemir, aynı zamanda ilgili belediyelerin görevlileri hakkında, “mahkeme kararını süresinde yerine getirmediği” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Suç duyurusu üzerine, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nın, belediye başkanları hakkında İçişleri Bakanlığı’na izin alınması için başvurduğunu ve soruşturmanın bakanlıkta devam ettiğini dile getiren Gökdemir, “Hem suç duyurumuz devam ediyor, hem de Danıştay’ın verdiği bu onama kararından sonra artık belediyenin yetkili birimlerinin mutlaka bu karara uyarak yıkım kararını vermeleri ve yıkım için ihaleye çıkmaları lazım. Danıştay’ın verdiği karar bağlayıcıdır ve kesin uygulanmalıdır. Şimdilik tashih-i karar yoluna başvurmak için de gerekli hukuki şartlar bulunmadığından, hukuki yollar tüketilmiştir. Belediyenin bu mahkeme kararına uyarak, kararın gereğinin bir an önce yerine getirmesini bekliyoruz” diye konuştu.
İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme’de 89 pafta 771 ada 12 parselde yapılan 3 gökdelenle ilgili tartışmalar 2001’de başladı.
Mesut Toprak: ‘Bu bina artık 350 kişinin’
ONALTI Dokuz projesi ile ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda “Kulelerin yıkılacağına inanmıyorum” diyen projenin sahibi Mesut Toprak, “Danıştay’ın aldığı karar hukuk sürecinin bittiği anlamına gelmez. Hukuki mücadelemiz devam edecek. Yaptığımız yapının hukuka aykırı tek bir yanı yok. Bu proje artık benim değil 350 kişinin. Ancak süreç bizi de çok yıprattı” dedi.
Kulelerin kaç katı yıkılacak?
KULELERİN imar planları ile yapı ruhsatları da iptal edilmişti. İstanbul 4. İdare Mahkemesi katların yıkılmasını istemişti. Danıştay bu kararı onayınca da şimdi hangi katlar yıkılacak sorusu ortaya çıktı? İBB siluet için her semte yükseklik kotası getirdi. Bu kotaya göre Zeytinburnu için yükseklik 70 metre yani 23 kat. 36, 32 ve 26 kat olan 16:9 kuleleri için düşülmesi gereken minimum kat yüksekliği 23. Bu durumda kulelerin birinden 13, birinden 9 ve birinden de 3 kat yıkılması gerekiyor.
Yabancı yatırımcı yatırım yapmaz
BİR bina için verilen imar planının bugünde, 100 yıl sonrada geçerli olması gerektiğini ifade eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Ancak kamu, tasarrufta bulunabilir. ‘Silüeti bozuyor, park yapacağım, yol geçecek’ diyebilir. İstimlak ederek alabilir” dedi. Bu kararla proje sahibinin itibarının zedelendiğini belirten Çevik “Bu kararla ile yabancı yatırımcının da devlete güveni azalacak” diye konuştu.
Karar uygulanamaz
BİNANIN yıkım kararının mevcut olması binanın fiilen yıkılabileceği anlamına gelmediğini ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Mevcut binanın teknik yapım şekli dikkate alındığında statiğe bağlı olarak tıraşlama dediğimiz üst katların eksiltilmesi mümkün değildir. Bu yüzden de binanın sadece siluete uygun olmayan kısımlarının değil tamamının yıkılması mecburidir. Binanın tamamının yıkım ile ilgili de bir karar mevcut olmadığı için hukuken yıkım kararı verildi. Ancak fiilen uygulanamayacak bir yargı kararı oluştu” dedi.
Yıkımın fiilen uygulanmasının teknik olarak mümkün olmadığı halde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın gözünü karartarak binanın yıkımına karar verirse, binada oturan diğer hak sahiplerinin bu yıkımı durdurma hakları olduğunu belirten Kiraz, “Yıkım için de tüm bloğun kamulaştırma kararı vermesi gerekli. 16/9 projesinde bir bloğun ekonomik değeri dikkate alındığında İBB’nin böylesi bir kamulaştırma kararı almasının çok zor olduğu görüşündeyim” diye konuştu.
(PatronlarDünyası)