2012 yılından bu yana Management Plus Danışmanlık ve Eğitim tarafından her yıl organize edilen “Gayrimenkulde Liderler Zirvesi” bu yıl 12. kez Radisson Collection Hotel Vadi İstanbul’da düzenlendi.
Zirvede konuşan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü (GHE) Başkanı Dr. Av. Ali Yüksel, geçmişten günümüze dek konut sahipliği süreçlerini şu sözleriyle değerlendirdi:
“Konuta erişim hakkı diye bir kavram var dünyada. Bazı katılımcılarımız dediler ki; ‘Bazı ülkeler vatandaşına konut ya da barınma hakkı sağlamak zorunda.’ Peki Türkiye böyle mi? Konut hakkı, kişilerin bir konut edinme hakkı olarak ifade edilir. Barınma hakkı da bir yerde oturabilme hakkıdır. İkisi bağlantılı ama farklı durumlar. Bu milletlerarası sözleşmelerde de geçmiş bir durum.
İnsanların konuta erişiminin bir hak olduğu söyleniyor. Bizde ise 82 Anayasası’nda problem başlıyor. Yani devlet bize konut vermek zorunda değil. Barınma imkânı vermek zorunda da değil. 60’lara göre zorundaydı. Şimdi ne oldu? Müteahhit doğal olarak serbest piyasa gereği kâr etme amacında ve buna uygun davranıyor. Günümüzde TOKİ var. Evet TOKİ’de çok çalışıyor ama bir tek TOKİ yetmez. Kentsel dönüşümde de genelde hep arsası değerli bölgelere gidiliyor. Serbest piyasada kimse kâr etmeyeceği bölgelere gitmez.
Türkiye’de 1950’lerde ve 60’larda yüzde 17’ydi kentleşme oranı. Bugün bu oran köylerdeki yaşama döndü. Köylerde kiracılık sorunu yok ama kentlerde var. Kentlerde konuta erişim sorunu son derece fazla. 2012’de kiracılık oranımız yüzde 21 iken 28’e çıkmış durumda. Bu da kiracılar ve malikler arasındaki çatışmaların kaynağını gözler önüne seriyor.”