Sektörde kayıt altında ve gerçek bedeller üzerinden konut satışı yaptıklarını vurgulayan konut üreticileri, ‘merdivenaltı’ olarak tanımladıkları kurumsal olmayan müteahhitlerle aynı kefeye konulmaktan rahatsız olduklarını vurguladı. Sektör temsilcileri, zirvede “Devletin mevcut denetim mekanizmalarının bir an önce devreye girmesi ve sektördeki ak ile karaları ayırmasını bekliyoruz” mesajını verdi.
'YASALARA UYGUN KONUT İNŞAA ETMEK KOLAY DEĞİL'
Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2013 yılında gündeme gelen KDV düzenlemesi ile KDV iadesi ve net metrekare tartışmalarının sektördeki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Hasılat paylaşımı modeli veya yüklenici firma olarak TOKİ, Emlak Konut GYO ile işbirliği yapan markaların devlet denetiminde olduğunu ifade eden Durbakayım, “Bu firmaların tüketiciyi aldatıcı metrekare beyan etmeleri söz konusu olamaz. Diğer taraftan kurumsal firmaların da böyle yollara sapacağına ihtimal vermiyorum. Yasalara uygun konut inşa etmek kolay değil. Ancak gayrimenkul sektörünü hazine dairesi gibi düşünerek sektöre girenler umduklarını bulamayınca; yasalara uygun konut inşa etmenin o kadar kolay olmadığı anlayınca; bakanlarımızın dile getirdiği yollara sapmış olabilir” diye konuştu.
'MARKET İLE BAKKAL KARIŞTIRILMAMALI'
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da yeni KDV düzenlemesinin önümüzdeki dönemde sektörün önünü tıkayacak bir yasa olduğunu belirterek, “Örnek vermek gerekirse, kurumsal firmalar olarak biz birer marketiz. Tüm alışveriş kayıt altına alınıyor. Herşeyimiz resmi. Sanıyorum Maliye Bakanımız marketler ile bakkalları karıştırıyor” dedi.
Gayrimenkul Sektöründe Kurumsal Gelişim ve Sürdürebilirlik” konulu oturumda Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çeçen, dönüşüm için bir imar planı çıkarılması gerektiğini vurguladı.
KONUT İÇİN GENEL MÜDÜRLÜK KURULMALI
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörün daha sağlam ve güvenilir olması için tüm bu denetimlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda konut yapımı ve pazarlanması ile ilgili münhasıran kurulacak bir Genel Müdürlük marifeti ile yapılabileceğine vurgu yaptı.
'TÜRKİYE YATIRIMLARIN MERKEZİ HALİNE GELEN BİR ÜLKE OLMUŞTUR'
İnanç Kabadayı Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada: 'Türkiye'nin son yıllarda yatırımların merkezi haline geldiğini ve yakaladığı hem siyasi hem de ekonomik istikrar ile her alanda büyüme kaydederek özellikle doğu – batı ekseninde dikkat çeken ve yatırımların merkezi haline gelen bir ülke olmuştur. Bu süreç, hem yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisi hem de içeride bizi geleceğe taşıyacak adımların atılmasıyla sürecektir.' dedi
'GAYRİMENKULDE FARKLILIK YARATAN KAZANACAK'
Gayrimenkul sektöründe farklılık yaratmanın önemine değinen Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, inşaat sektöründe artık fayans markasından çok güvenliğin ön plana çıkmaya başladığını söyledi. Çevre dostu olmanın öneminin arttığına değinen Şimşek “Farklılık yapacaksak çevre dostu kriterlere bağlı kalarak yapmalıyız. Sektörde farklılık kriterleri artık ihtiyaç haline dönüştü” diye konuştu.
'KONUT TALEBİ YANLIŞ ANALİZ EDİLMEKTE'
Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baykanı Hakan Kodal, gayrimenkul piyasasında arz fazlasının söz konusu olmadığını, sorunların konut talebinin yanlış analiz edilmesinden, özellikle İstanbul gibi kentlerde arzın A ve B grubuna yönelik olmasından kaynaklandıgını söyledi. Kodal “Fiyat skalası nüfusun yüzde 10’una hitap ediyor. C, D, E gruplarına yönelik bir arz yok. Talebe ve alım gücüne çok dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. Orta ve uzun vadede sermaye gücü olan yatırımcılar için önemli fırsatlar olduğunu belirten Hakan Kodal “6.5 milyon konutun yenilenmesi gereken bir dönemde arz fazlasından söz etmek mümkün olamaz. Bundan sonra talep ve arzın iyi yönetilmesi önemli” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HALKA İYİ TANITILMALI
İstanbul’un geçmişte hovarda şekilde kullanıldığı ve bunun sonuçlarının bugün görüldüğünü söyleyen Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yeni yasaların önemine değinerek gelişmelerle ilgili Bakanlık düzeyinde görüşmeleri olacağını söyledi. Yeni planlamaların bilinçli olarak yapılması gerektiğini Çetinsaya “Artık insanlar bilinçlendi, çok ev çok para kazandırmıyor. İnsanlar herşeye bakıyor. Bakanlık ve belediyelerden beklentilerimiz; kentsel dönüşümde vatandaşı bilinçlendirmeleri. Bunu da medya aracılığıyla yapabiliriz. Halk kentsel dönüşüm konusunda çok yüksek taleplerle geliyor, bu da özel sektörün işini zorlaştırıyor, dönüşümü yavaşlatıyor. KDV yasası önümüzü tıkayacak bir yasa” dedi.