23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetDışarıdan yönetim almak isteyen siteler nelere dikkat etmeli?

Dışarıdan yönetim almak isteyen siteler nelere dikkat etmeli?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) göre sekiz (8) bağımsız bölüm ve üzeri binalarda yönetim ve denetim kurulu kurulması mecburidir.

Kat malikleri kurulunun temsilcisi niteliğinde, yöneticilik, kiracı dahil olmak üzere herkes tarafından yapılabilir. Ancak denetçilerin kat maliki yani tapu sahibi olması zorunludur. Denetim kurulu zorunlu bir organ ve kanunda açık ve net bir şekilde görevleri belirtilmiştir.

Profesyonel yönetici ile çalışmak neden önemli?

İşinin ehli olan, mesleki konularda kendisini devamlı güncelleyen profesyonel yöneticiler her zaman binalara değer katar. Bina içerisinden yönetici seçilirken, “sırayla” , “kurayla” ya da “parayla” seçilen bir yönetici ile işini bilerek yapan bu işin eğitimini almış sahada yıllarını vererek tecrübe kazanmış profesyonel bir yönetici arasındaki fark, işlek bir trafikte ehliyetli ve tecrübeli bir sürücü ile aynı trafikte araç kullanan ehliyetsiz ve tecrübesiz bir kişi arasındaki risk oranı kadar büyüktür.

Apartman veya sitede yönetim şirketi hangi kriterlere göre seçilmeli?

Türkiye’de denetimsizlikten kaynaklı sözde yönetim şirketi olduğunu iddia eden bir çok yetkisiz firma olduğu ve yönetim firması enflasyonu yaşandığı, bilinen acı bir gerçektir. Bu konuda kat maliklerinden aldıkları yetkileri kötü niyetli olarak kullanan, kendi adlarına açılmış olan hesaplara paralar toplayarak sırra kadem basan birçok sözde yönetici ve yönetim firmalarını gözlemlemekteyiz. Bu sebeple eğer binanızda sizi yönetmek üzere yönetim firması seçecekseniz, acı tecrübeler yaşamamanız için mutlaka şu kriterlere uygun firmalara öncelik vermelisiniz:

1-Yönetim hizmeti verecek şirketin kayıtlı sermayesi yüksek olmalı. 10.000-50.000 TL arasında kuruluş sermayesi olanlara acı tecrübeler yaşamamanız için dikkat edilmesi gerekir.

2-Firma sahibinin zimmet, rüşvet, irtikap, dolandırıcılık gibi sabıka kaydı olmamalı. Mutlaka araştırın.

3-Firmanın referanslarını inceleyin ve hizmet verdiği sitelerdeki maliklerden sorgulayın.

4-Firma sahibi/sahiplerinin ve görevlendirecekleri çalışanların mesleki yeterlilik ve eğitim belgelerini inceleyin.

5-Firmanın en az 3 yıllık olmasına dikkat edin.

(Kaynak: Oya Armutçu – Murat Erdoğan – Hürriyet)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI