Maliye Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aktif rol oynayarak hazırladığı 2B yasasının 1’inci bölmü TBMM’de kabul edildi. “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı”nı kapsayan taslağın yasalaşmasıyla orman arazileri, ya üzerindeki işgalciye satılacak ya da TOKİ’ye devredilecek. Yani sözde 15-20 milyarlık gelir karşılığında KKTC’nin 1.5 katı büyüklüğündeki orman arazisi satışa çıkarılacak
Nehirleri HES, dağları maden şirketlerine satan Türkiye’nin yöneticileri, önceki gün gece 2’de 2B Yasa Tasarısı’nın birinci bölümünü kabul ederek ormanlarımızı da satmanın yolunu açmış oldu. Tasarının tamamının yasallaşması ve uygulamaya sokulması halinde Türkiye genelinde ilk etapta 410 bin hektarlık orman alanı (KKTC’nin 1.5 katı,) satışa çıkarılacak. Türkiye’de az ya da çok, sınırları içinde 2B arazisi olmayan il sayısı sadece 10. Geriye kalan 71 ilde toplam 260 bin futbol sahası büyüklüğünde 2B arazisi ranta açılmış olacak.
Düzenlemenin sadece Anadolu’nun bugününü değil geleceğini de yok etmek yolunda atılmış olan korkunç bir adım olduğunu belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Anadolu’yu insan ve canlı yaşamı için önemli kılan doğal değerlerin bir bir yok edildiğine tanıklık etmek hepimiz için büyük bir acıdır. Bu Meclis’ten çıkan “yararlı olmayan orman” kavramı gelecekte ibretlik bir söz olarak hafızalara kazınacaktır. Doğa ve biyoçeşitlilik üzerinde geri dönülemez tahribatlara neden olacağı açık bir gerçek olan bu yasayı ve yasalaştıranları tarih unutmayacaktır.”
2B yasasının sadece 21 bin orman köyü ve 7 milyon insanı değil tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğinin de altını çizen Engin Yılmaz, “İddia edildiğinin tersine bu yasanın bir avuç insana rant yaratmaktan başka kimseye faydası olmayacaktır. Doğayla dost bir yaşam içindeki orman köylülerden kullandıkları arazinin bedelinin yüzde 70’ini istemek o araziye TOKİ’nin el koymasından başka bir anlam taşımıyor. Bu uygulamayla TOKİ birçok köyün sahibi olacak ve kırsal yaşamın tamamen yok olmasının önü açılacak. Topraklarına el konulması ve kırsalın boşalmasıyla birlikte sahipsiz kalacak olan Anadolu’da orman, nehir dağ ve kıyıların şirketlere satışının önünde hiçbir engel kalmayacak” diye konuştu.