Banka, kredi desteğinin yanı sıra yerel yönetimlerin imar ve harita alanında yaptığı çalışmalarda hibe ödenekten yararlanmalarını sağlıyor.
İlbank Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, Doğu ve Güneydoğu illerinde zor şartlara rağmen yerel yönetimlerle önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Son yıllarda bölgeye yaptıkları yatırımlarla devletin oradaki yatırım gücünü gösterdiklerini ifade eden Karaman, "Batıdaki illere götürdüğümüz hizmetin aynısını Doğu'ya da sunuyoruz. Hatta bu illerimizde daha hassas davranıyoruz çünkü bölgenin bu desteğe ihtiyacı var, bunu biliyoruz. Bu yönde çaba sarf ediyoruz. Parti ayrımı yapmadan herkese adaletli hizmet vermeye çalışıyoruz. Bölgenin kalkınmasında önemli bir aktörüz" diye konuştu.
Diyarbakır'a büyük destek
Doğu ve Güneydoğu'daki yatırımlar arasında en yüksek payı sırasıyla Gaziantep, Van ve Diyarbakır illeri alıyor. Gaziantep'e 10 yılda 280 milyon, Van'a 206 milyon ve Diyarbakır'a 177 milyon lira kaynak aktarıldı.
Diyarbakır'da, 10 yıl içinde Su ve Kanalizasyon Altyapı (SUKAP) projeleri kapsamında ilçelere yapılan su ve kanalizasyon çalışmalarının yüzde 50'si hibe, yüzde 50'si kredi sağlanarak gerçekleştirildi. Bu kapsamda, kanalizasyon yatırımları için Kocaköy Belediyesine 5,5 milyon, Şölen Belediyesine 4 milyon, Kuyular Belediyesine 2,6 milyon, Hazro Belediyesine 4 milyon, Hani Belediyesine 6 milyon, Eğil Belediyesine 3,5 milyon finansman desteği sağlandı. Dicle Belediyesinin 3,2 milyon lira proje bedelli içme suyu tesisi inşaatı ve 8 milyon liralık kanalizasyon inşaatı tamamlandı.
Van'a 206 milyon destek
Van'da on yıl içinde gerçekleştirilen harita, imar planı, içme suyu, kanalizasyon ve üstyapı çalışmaları için 206 milyon lira destek sağlandı. Kente, 2012 yılı içinde 6,4 milyonluk yatırım yapıldı. Bu kapsamda, Edremit, Gevaş, Başkale, Bostaniçi, Çelebibağı, Saray ve Erciş belediyelerinin harita işleri tamamlanırken, Erçek, Gevaş ve Uysal belediyelerinin imar planları yapıldı. Harita ve imar planı projeleri hibe ödenekten karşılandığı için belediyelerden ücret alınmadı.
Erciş, Muradiye ve Kocapınar belediyelerinin içme suyu kaptaj, isale, depo ve şebeke işleri için Banka tarafından 21 milyon lira harcandı. Başkale, Çelebibağı, Erciş, Van, Özalp belediyelerinin kanalizasyon işleri de 180 milyon lira harcanarak tamamlandı. Muradiye ve Edremit belediyelerinin hizmet binaları, Van Belediyesinin kent güvenlik sistemi ve Erciş Belediyesi mezbaha inşaatı için 3 milyon lira finansman sağlandı.
Van'da SUKAP kapsamında çalışmaları devam eden işler arasında Çaldıran, Kocapınar, Ünsel ve Çatak belediyelerinin kanalizasyon inşaatıyla Çelebibağı Belediyesinin atık su arıtma tesisi yer alıyor.
Mardin'e hibe destek
İlbank'ın Mardin'de gerçekleştirdiği çalışmalarla 16 proje, 15 milyon lira yatırım yapılarak, hizmete sunuldu. Bu kapsamda Şenyurt, Dargeçit, Akarsu, Derik-Mazıdağ ve Yalım belediyelerinin harita çalışmaları belediyelerden hiçbir bedel alınmaksızın hibe ödenekten karşılanarak gerçekleştirildi. Sümer ve Kızıltepe belediyelerinin kanalizasyon inşaatı tamamlandı. Girmeli, Yolbaşı, Kılavuz, Sürgücü ve Derik belediyelerinin içme suyu tesisleri hizmete girdi. Dikmen Belediyesinin hizmet binası, Ömerli Belediyesi otogarı ve Girmeli Belediyesinin kilitli parke taşı çalışmalarına finansman sağlandı.
Hakkari'ye 19 milyon yatırım
Banka, Hakkari merkez ve ilçelerine 19 milyon lira destek sağladı. Bu kapsamda, Hakkari merkez, Çukurca, Şemdinli ve Derecik belediyelerinin harita yapım işleriyle Yüksekova Belediyesinin imar planı bedelsiz gerçekleştirildi.
Çukurca ilçesinin kanalizasyon sorunu çözüme kavuşturuldu. Hakkari, Esendere, Durankaya ve Derecik belediyelerinin içme suyu şebeke inşaatı tamamlandı. SUKAP kapsamındaki Derecik Belediyesi içme suyu inşaatı çalışmaları ise devam ediyor.
Kilis'in içme suyu çözüme kavuştu
İlbank, Kilis Belediyesinin harita çalışmalarını tamamladı. Otogar ve yol yapım inşaatının finansmanı sağlanarak, hizmete girmesi sağlandı. SUKAP kapsamındaki içme suyu tesisi inşaatının tamamına kredi temin edildi. Böylelikle kentin su sorunu kısa süre içinde çözüme kavuşturulacak.