22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerDönüşüm Dosyaları Birikti

Dönüşüm Dosyaları Birikti

İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için görevlendirilen İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nde işlem bekleyen dosyalar yerlerde sürünüyor. Hem vatandaştan hem müteahhitlerden gelen şikâyetler CHP tarafından yakın takibe alındı.
Binaların deprem riski tespitleriyle ilgili lisanslı kuruluşlarca hazırlanan raporların onay için teslim edildiği Müdürlüklerden sonuç alınamıyor. 4 bin 500 civarında binanın deprem riski değerlendirmesi için beklediği müteahhitlerin iflas noktasına geldiği belirtildi.
 
Taraf'ın haberine göre, Alt yapı ve kentsel döşünüm müdürlüğü; kentsel dönüşüm ile ilgili dönüşüm projesi gerçekleştirmek isteyen tüzel kişilerin ve yerel yönetimlerin taleplerini incelemek, riskli yapıların tespiti ile ilgili işlemlerinin yapılmasını sağlamak, hak sahipliği, uzlaşma, değer tespitlerini yapma ve kat mülkiyeti tesisi, tescili ve imar hakkı transferi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek amacıyla kuruldu.
 
Ancak müdürlükte işlerin bir türlü yürümediği şikâyetleri giderek arttı. Konuyu inceleyen CHP İstanbul Milletvekili jeofizik mühendisi Haluk Eyidoğan, “Müdürlükte, riskli binalarla ilgili değerlendirmeyi bekleyen binlerce dosya yerlerde sürünüyor. Hem müteahhit hem de hak sahibi vatandaşın durumu vahim. Son günlerde birçok risk değerlendirme şirketinden ve müteahhitlerden şikayet geliyor” dedi.
 
Yeni imar yönetmeliği bekleniyor
 
Eyidoğan, bu müdürlüğün bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile görüştüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bekleyen dosya sayısının ancak 4.500’e düşürebildiklerini, bununla ilgili olarak müdürlükteki mühendis sayısını 11 mühendis sayısını takviye ile 20 ye çıkardıklarını, yakın zamanda da bu dosyaları değerlendirip firmalarına teslim edeceklerini söylediler. İl müdürü, müdürlükte yığılma olduğu, bu yığılmanın da 1 Haziran 2014 da yürürlüğe girecek yeni imar yönetmeliğinden kaynaklandığını, yeni imar yönetmeliğindeki bazı kararlar nedeniyle müteahhitlerin bir an önce ruhsat almak için acele etmelerinden kaynaklandığını söyledi.”
 
80 bin riskli bina
 
4 bin 500 adet dosyanın 20 bine yakın konut anlamına geldiğini belirten Eyidoğan, bu hesaba göre; ortalama 80.000 kişinin barındığı riskli yapılar ve bunlarla anlaşan müteahhitlerin İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünü beklediğini ifade etti.
 
Haluk Eyidoğan, “ Riskli binaların hak sahipleriyle anlaşan, bir bölüm hak sahibinin binalarını yıkıp kira yardımına başlayan müteahhitler mali açıdan ve yaptıkları sözleşmelerden dolayı zor durumdalar. Ayrıca uzayan projeler nedeniyle hak sahiplerinin de ciddi mağduriyetleri gündemdedir. Bu dosyalar hangi sıraya ve kriterlere göre ele alınıyor? Müdürlüğe gelen bu dosyaları değerlendirmekle görevli sözleşmeli mühendislerinin deprem riskli yapıları değerlendirme deneyimleri yeterli mi?” değerlendirmesinde bulundu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI