Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan 3 tane yasanın, olumlu ve olumsuz tarafları tartışılmaya devam ediyor. 12.si düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin ikinci gününde. kentsel dönüşüm, yabancıya satış ve sektörün sorunları masaya yatırıldı. Zirveden çıkan sonuç ise: kentsel dönüşüme acil olarak ihtiyaç duyulduğu oldu.
GYODER tarafından düzenlenen 12.Gayrimenkul Zirvesi'nin ikinci gününde, sektörün aktörleri kentsel dönüşümü masaya yatırdı. GYODER Başkanı Işık Gökkaya'nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, tartışmaların yersiz olduğunu, tüm şartlara rağmen herkesin işini yapması gerektiğini vurguladı. Beklenen depremin çok yıkıcı sonuçlar doğuracağına değinen Durbakayım, dönüşüm konusundaki belirsizliklerin sektörü rahatsız ettiğini söyledi. İnşaat ruhsatı almanın zorluklarından da bahseden Durbakayım, "İnşaat ruhsatı almak bir ömür sürüyor. İbrazı var, onayı var. Bu dönüşümü yavaşlatıyor."diye konuştu.
Faizlerin artması alıcıyı vazgeçiriyor
Bireysel konut kredilerinin dünyada belirli seviyelerde ilerlediğini söyleyen Durbakayım, "Akşamdan sabaha kimse konut almaya karar vermiyor. Faiz oranlarının artması alıcıyı vazgeçiriyor."diye konuştu. 150 metrekarenin altındaki dairelerden alınan yüzde 1, 150 metrekarenin üstündeki dairelerden alınan yüzde 18'lik KDV'nin yeniden düzenlenmesi konusuna da değinen Durbakayım, "KDV uygulamasını değiştireceğiniz vakit. Ruhsatı alınmış projelerde sorun olur. Şartların değişmesiyle imalatçılar sıkıntıya girer. KDV düzenlemesinin cari açığı azaltacağını düşünmüyorum."dedi.
Yola çıkalım, yasa değişir
GYODER Başkanı Işık Gökkaya düzenledikleri 12.Gayrimenkul Zirvesi'nde iki unsuru hedeflediklerini söyledi. Kentsel dönüşümde birinci olarak eğitimin çok önemli bir faktör olduğundan bahseden Gökkaya, kamu-özel sektör işbirliğinin de ikinci en önemli konu olduğunu söyledi. Finansman ihtiyacı, imar haklarının transferi konusu da çok önemli. Kentsel Dönüşüm Yasası'na karşı gelen tepkiler üzerine konuşan Gökkaya, "Yola çıkmak önemli. Yoldayken çalışma şekilleri oturacak. Yasa çıktıktan sonra bazı maddeler değiştirikebilir. İstanbul'da 6,5 şiddettinde bir deprem olsa 60 bin konut yıkılacak. Kentsel dönüşüm için harcanak parayı 400 milyar dolar olarak belirledik. 60 bin konutun yıkılması durumunda kayıp çok daga fazla olacak."dihye konuştu. Konut kredilerinin yükselmesi konusunda sıkıntılar olduğunu da söyleyen Gökkaya, ikincil piyasalara acilen ihtiyaç olduğunu söyledi.
Habertürk