13 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerDönüşümde Asıl Sorun Gecekondu Yıkımlarında Yaşanacak

Dönüşümde Asıl Sorun Gecekondu Yıkımlarında Yaşanacak


Bakırköy Belediye Başkanı Erzen’e göre, dönüşümde esas sorun kamu parsellerindeki gecekonduların yıkımı ile ortaya çıkacak nüfus artışında yaşanacağını belirtti.
 
BAŞKANLAR KONUŞUYOR
 
İstanbul’da afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 18 ilçede, yüzlerce binanın yıkımına başlandı. Yıkım yapılacak binaların nasıl tesbit edileceği, mülkiyet hakları, binaların yıkımında kat sahipleri arasında aranacak nitelikli çoğunluk, kiracı ve mal sahiplerine yapılacak kira yardımı gibi konularda kamuoyunda belirsizlik hüküm sürüyor. Deprem odaklı kentsel dönüşümle ilgili en çok merak edilenleri, yıkım kararı verilen 18 ilçenin belediye başkanlarına sorduk.
 
10 soruda ilçenizde kentsel dönüşüm
 
1- Kentsel dönüşüm neden yapılmalı? Dönüşümün aktörleri kimlerdir?
 
2- Kentsel dönüşümün önündeki engeller neler?
 
3- Bölgenizdeki kentsel dönüşümde nelere dikkat ediyorsunuz?
 
4- İlçenizde ne kadar alan dönüştürülecek? Toplam kaç bina yıkılıp yeniden yapılacak?
 
5- Vatandaşları ikna etmek için ne yapıyorsunuz? Mutabakat oranınız nedir?
 
6- Binası yıkılan vatandaşa nasıl bir destek verilecek?
 
7- İlçenizde kaç bina risk altında?
 
8- Kentsel dönüşümü cazip kılmak için ilçenizde özel çalışmalarınız var mı?
 
9- Binalar kadar halkın kullanabileceği alanlar da oluşturuluyor mu?
 
10- Vatandaşların oturduğu yerde ikâmete devam edebilmesi mümkün olacak mı?
 
 
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen:
Sosyal donatı alanları olmadan olmaz

 
1- Kenti oluşturan binaların yapıldıkları tarih itibariyle teknolojinin, malzeme ve işçiliklerinin yetersizliği, zaman içinde doğal etkenler sonucu korozyon ve deformasyonların oluşması yapıların yenilenmesi zorunluluğunu doğurmaktadır. Ayrıca kentteki çarpık yapılaşma, kamu alanlarında tapusuz işgal sonucu oluşan gecekonduların belli bir disiplinle planlı programlı ve çağdaş yaşam kriterlerini sağlaması amacıyla kentsel dönüşüm yapılmalıdır.
 
2- İşgalli parsellerin kamu mülkiyetinde olması nedeniyle mevcut gecekonduların imar planı projeksiyon nüfusuna dahil edilmediğinden dolayı dönüşüm sonucu oluşacak nüfus artışına karşılık zorunlu donatıların sağlanabilmesini sağlayacak arsa üretiminin çok zor olması. Halk arasında kentsel dönüşüm olarak adlandırılan afete maruz bölgelerdeki mülkiyeti şahıs olan parsellerdeki yapıların da güvenli hale getirilmesi için 6306 sayılı yasa çıkarılmış, yasa ile
 
-a) Yapının riskli olması halinde 2/3 çoğunlukla karar alınması yoluna gidilmiş.
 
-b) Yapısını yenilemek isteyip de mali durumu yetersiz olanlara bankalardan temin edecekleri kredi maliyetinin bir kısmının bakanlıkça karşılanabileceği hükmü getirilmiştir. Emekli maaşından başka bir geliri olmayanların krediyi nasıl ödeyeceği belirsizdir. Gelir düzeyi sınırlı olan mal sahiplerinin yerinde dönüşümü sağlayabilmesi için kent dokusunu bozmayacak şekilde ilave inşaat hakkı verilmesinin sağlanabilmesi birçok engeli ortadan kaldıracaktır.
 
3- Yapıların mutlaka riskli yapı tanımına uygun olması, afete karşı gerçekçi çözümler üretiliyor olması, rant sağlayıcı uygulamaların önünün açılmaması.
 
4- Mayıs 2012 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Yasası tanımına uygun olan ve yenilenmesi gereken 3.500, güçlendirilmesi gereken 4.000 yapı bulunmaktadır.
 
5- İlçemizde yaklaşık 360 adet yapının analiz raporları Başbakanlık ve Belediyemizce 2005 yılında yaptırıldı. Bu raporların yeni yasa kapsamında kullanılıp kullanılmayacağını Bakanlığa sorduk. Bakanlık bu raporların kullanılamayacağını bildirdi. Elimizdeki raporların geçerli olduğu bildirilmiş olsaydı en azından ilçemizin büyük bir alanının dönüşüm planlarını hazırlamış olacaktık. Vatandaşlarımız dönüşüm hususunda bilgi almak için İmar Müdürlüğümüze devamlı başvuruda bulunmaktadır.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI