Türkiye genelinde, 5 Ekim'de 33 ilde aynı anda başlayacak kentsel dönüşüm çalışmalarındaki yıkımlarda ortaya çıkacak tozu kaldırmak için çeşitli önlemler alınacak.
6.5 milyon binanın elden geçeceği, afet riski altındaki alanların dönüşümündeki yıkımlarda; patlayıcı, uzun erişimli yıkım makinesi, ekskavatör, kat eksiltme ve çekme halatı teknikleri kullanılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan Yapıların Yıktırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'na göre, yıkım müteahhidi, yıkım tekniğini, binanın inşa edildiği alan, çevresel ve fiziksel faktörler, yapımda kullanılan materyaller ve yapının kullanım şekline göre belirleyecek.
Bakanlık, bunların dışındaki diğer yıkım tekniklerini konusundaki incelemelerini de sürdürüyor.
Yıkım müttehitleri, patlatma yöntemiyle bina yıkımında, bilgi ve tecrübeyi artırmak için gerekirse deneme patlatmaları yapabilecek. Patlayıcı kullanılarak yapılacak yıkımlarda, firmalar etrafa saçılabilecek malzemeler ile toz ve gürültü emisyonunu asgari seviyeye indirmek için gerekli tedbirleri alacak.
Patlatmadan kaynaklanan yer sarsıntılarının, altyapı tesislerine etkisi olup olmayacağı tetkik edildikten sonra patlatma kararı alınacak.
YURTDIŞINDAKİ ÇALIŞMALAR İNCELENDİ
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşüm sürecinde yer almak isteyen firmaların profesyonelleşmek zorunda olduklarını söyledi.
Yıkım yapmak için başvuran firmaların belli standartları yerine getirmesini beklediklerini belirten Gürgen ''Makine ekipman parkı, tecrübe, insan kaynağı gibi unsurlara bakacağız. Bunları olması gereken standartlarda tutan firmalarla çalışacağız'' dedi.
Gürgen, yurtdışında yapılan yıkımları ve uygulanan yönetmelikleri incelediklerini dile getirerek, konuyla ilgili firmalarla da görüştüklerini belirtti.