18 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşetDubai, Türk Pazarına Neden Göz Kırpıyor?

Dubai, Türk Pazarına Neden Göz Kırpıyor?

Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream editörü, Bilge Özdemir, Dubai Gayrimenkul pazarını emlakdream.com’a özel değerlendirme ve uyarılarda bulundu.

Dubai sadece Türk pazarına değil, dünya pazarına sürekli göz kırpmaktadır. Çünkü Dubai’nin gayrimenkul satışı yolu ile gelecek uluslararası finansa ihtiyacı bulunmaktadır.

Toplam, 4.115 km2 Yüzölçümü ve yaklaşık 3,5 milyonluk nüfusuyla Trabzon’dan küçük, Bilecik – Karabük büyüklüğündeki ülkenin en kalabalık emirliği olan Dubai’nin yolculuğu 1960’lı yıllarda başladı.

1961 yılında nüfusu 30 Bin olan Dubai 1999 yılında 900 Bin nüfusa erişmişti.

2000 yılında ise ülkeye yabancılar gelmeye başladı. Yabancıların ülkeye gelmesi ile 2001 yılında 1 Milyon, 2008 yılında 2 Milyon, 2020 yılında 3 Milyon eşikleri kırıldı.

40 senede 1 milyona erişen nüfus; nerede ise 20 senede milyonun katları ile 3 milyona erişti.

Nüfusun yaklaşık %25’i ortalıkta olmayan yerli nüfus, geri kalanı ise özellikle Hintli ve Pakistanlı olmak üzere bir çok ülkeden gelen göçmenlerden oluşmaktadır.<

Ana gelirleri yabancılara bağlı finans, emlak ve turizm olan Dubai’de gayrimenkul kiralayanda / alanda yabancılardır. Dubai’de, teknoloji, finans ve mühendislik alanları başta olmak üzere her sektörde çalışan yabancılar nüfusun yüzde 90’ını oluşturmaktadır.

Dubai’de yaşayanların çoğu, dışarıdan gelenler ve burada çalışmak için yaşayan insanlardır. Dış talebe bağlı şekillenen gayrimenkul pazarında, pazarı domine edecek yatırım alternatifi dışında yerli talep yoktur.

İşte bu sebeple yabancı sermaye girişine ve dev inşaat projelerine dayanan büyüme modeli Dubai’de kırılgan bir zemin üzerinde yüzmektedir.

2006 yılında, dünyadaki vinçlerin dörtte biri Dubai’deki şantiyelerde çalışırken, 2008’e kadar Dubai’de gayrimenkuller inşaat başlamadan satılıyor ve sürekli prim yapıyorken 2009 Global mali krizinden sonra, çılgın inşaat oranı yavaşlamıştır.

2017 yılına kadar; 2009’da verdiklerini geri almaya çalışan gayrimenkul pazarı son şoku 2017 yılında yaşamıştır. Dubai para biriminin değerlenmesi geliri Amerikan Doları cinsinden olan çoğu yabancı çalışanın hayat standardını düşürmüştür. Bu durum Çalışanların önemli kısmının ülkelerine geri dönmesine neden olmuştur. Bu gelişme sonucunda değer kaybına uğrayan gayrimenkul piyasası 2017’de verdiklerini tekrar toparlama eğilimine geçmiştir.

Günümüzde Dubai’ye yapılan yabancı emlak yatırımının 175 milyar dolar seviyesine eriştiği öngörülmektedir.

2022 yılında Dubai’de gayrimenkul alımlarında ilk 5 ülke

    • Hindistan
    • Birleşik Krallık
    • İtalya
    • Rusya
    • Fransa

Olarak gerçekleşmiştir.

Türklerin Dubai Seyri; 2007’li yıllar ile Dubai’de gayrimenkul alan yabancı kervanına katılan Türkler’in yıllık 50 adetler seviyesindeki talebi günümüzde tüm senelerin toplamı olarak bin seviyesine erişmiş ve 720 milyon dolar değerine ulaşmıştır.

Gününüzde, Türkiye’de faaliyet gösteren Emlak Ofisleri ve Acenteler iç pazarın darlığından dolayı rotalarını Dubai’ye çevirmektedir. Ben Global pazarların gelişimine Türklerin ve Diğer ülkelerin katkı vermesi taraftarıyım, ancak Dikkat diyorum!…

Kırılgan yapıya dikkat!

Dünyanın önemli vergi cennetleri arasında yer alan Dubai;

    • Geçmiş dönemlerde, Zaman zaman uluslararası piyasalara borç geri ödemlerinde sıkıntı yaşamıştır.
    • Gayrimenkul satışı ve turizm gelirlerinde düşüşler izlenmektedir.
    • Dubai ekonomisi son dönemlerde kripto gibi finans varlıklara ev sahibi yapmakta, bu durum kırılganlığı artırmaktadır.
    • Rus ve oligarkların Dubai yatırımları dış dünyayı rahatsız etmektedir.

Dubai’de yaşanabilecek ve yabancıları etkileyebilecek her türlü olumsuz gelişme, Dubai gayrimenkul pazarını olumsuz etkileyecektir.

Bu pazarda giden yabancının yerine konacak “yerli ve genç talep“ bulunmamaktadır. Yarın satmayı düşünebileceğiniz gayrimenkulü satın alabilecek yine bir yabancı olacaktır.

Bu doğrulta; coğrafyanın – ülkenin durumunu, mega projelere yönelmeden nasıl biteceğini, biter teslim alırsanız nasıl kiralayacağınızı , satmak zorunda kalırsanız nasıl satacağınızı… bir defa değil, on defa düşünün.

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI