15 Ocak 2025 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerDünya yenilenebilir enerjiye doğru koşuyor

Dünya yenilenebilir enerjiye doğru koşuyor

Ortadoğu Enerji Grup Başkanı Ata Ceylan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi’nin “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yeşil Türkiye” oturumunda bugün bir konuşma yaptı. Ceylan, “Dünya Yenilenebilire Koşarken” başlıklı konuşmasında yeşil enerji konusuna değindi. 2004 ve 2014 yılları arasında dünyada yenilenebilir enerjiye yıllık ilave edilen yatırımın ortalama 200 milyar doları aştığını söyleyen Ceylan, “Burada asıl dikkat çekenler ise rüzgâr, güneş ve jeotermal enerjisine dayalı gelişmeler. Son on yıl içerisinde fotovoltaik paneller aracılığıyla güneş enerjisinden elektrik üretimi tam 53 katına çıktı. Jeotermal alanında dünyanın en büyük güç artışını yıllık yüzde 50 ile Türkiye gerçekleştirdi. Türkiye´de son 10 yıllık süreçte yenilenebilir enerji sektöründe yaklaşık 18 milyar dolarlık yatırım yapıldı” dedi.

Güneşin kıymeti bilinmeli

Tüm ülkelerin hızla yenilenebilir enerji yatırımına yöneldiğini belirten Ceylan, örneğin Almanya’nın uzun vadede tüm elektrik enerjisi üretimini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı planladığını anlattı. Bu konuda Türkiye’de yapılan yatırımlara da değinen Ceylan şunları söyledi:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Mart 2015 toplam kurulu gücü incelendiğinde 70 bin 558 MW’lık gücün yüzde 60’ı fosil yakıtlara – yani büyük ölçüde ithal kaynaklara – yüzde 34’ü hidro kaynaklara ve yüzde 6’sı ise rüzgar, biyokütle, güneş ve jeotermal gibi diğer yenilenebilir kaynaklara dayalı. 2023 yılı hedeflerimize bakacak olursak yüzde 49’luk bir yenilenebilir enerji dilimi gözlere çarpıyor. Hidroelektrik üzerine eklenecek olan 12.000 MW kurulu gücün yanı sıra günümüzde 3.000 MW olan diğer yenilenebilir kaynakların kapasitesinin 27.000 MW’a çıkarılması hedefleniyor ve biraz daha detaya inecek olursak bunun 20.000 MW’lık kısmını rüzgar santralleri oluşturuyor. Gerçekten güzel bir hedef ancak bu noktada iki hususa vurgu yapmak istiyorum. Ülkemizin solar enerji potansiyeli karşısında 5.000 MW gerçekten yeterli bir hedef mi? İkinci olarak ise geride halen 64.000 MW yani neredeyse bugünkü toplam kurulu gücümüz kadar bir fosil yakıta bağımlı enerji santrali dilimi söz konusu. Eğer tüm dünyada ve ülkemizde güneşteki potansiyeli gerçek anlamıyla değerlendirebilsek hidrokarbon kaynaklara ihtiyacı minimize edebiliriz.”

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI