Geçmişi Babil’in Asma Bahçelerine kadar uzanan yeşil çatılar, hızla gelişen sistemler sayesinde günümüz mimarisinin gözde uygulamaları arasına girmiş durumda. Çatı ve teraslarda bitki ve ağaç türlerinin yetiştirilmesini sağlayan bu sistemler, şehirlerde betonlaşmanın yarattığı gri etkisini yeşile çeviriyor. Avrupa’da özellikle de Almanya’da çok yaygın olan yeşil çatılar; eko sistemi korurken, şehirlerin havasını temizliyor. Türkiye’de de yeni trend yeşil çatılar… İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alanın sadece 1,5 metrekare olduğu düşünülürse, önümüzdeki birkaç yıl içinde yeşil çatı kavramının öneminin artacağı ve pazarın daha da büyüyeceği ortaya çıkıyor.
4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi, Uluslararası Yeşil Çatı Derneği’nin (IGRA) ev sahipliğinde, ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. “Doğayı Çatınızda Keşfedin” sloganı ile 20-21 Nisan 2015 tarihlerinde Raffles İstanbul Zorlu Center’da gerçekleşecek kongre, yeşil çatılar konusunda dünyadaki en büyük organizasyon olma özelliğine sahip.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği IGRA 4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi’nin ana sponsorluğunu, Türkiye’yi yeşil çatılarla tanıştıran Onduline Avrasya üstleniyor. “Sistem Ondugreen” markalı ürünleri ile ülkemizdeki en büyük yeşil çatı projelerine imza atan Onduline Avrasya, bugüne kadar 500 bin metrekarelik yeşil çatı uygulaması ile 200 bin tonluk karbon salınımını önledi.
4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi, dünya çapında üne sahip mimar, tasarımcı ve yeşil çatılar konusunda uzman isimleri ağırlayacak. Güncel gelişme ve teknolojilerin yanı sıra yeşil çatıların modern mimarlık konseptleri ve şehir planlama çözümleri ile ilişkisi tartışılacak. Gelecekteki teknolojilerin neler olacağı da yine kongrede ortaya konulacak. Yeşil çatı teknolojisindeki Türkiye ve dünyadan başarılı çözümler ile uygulamaları gözler önüne serecek olan kongre, gelecekteki teknolojilerin neler olacağına da odaklanacak. Türkiye ve Almanya’dan yerel yönetim temsilcileri de bu buluşmadaki yerlerini alacak.
Yurtdışından ünlü mimar ve tasarımcılar, hayal gücünün sınırlarını zorlayan projelerle yeşil çatıları anlatacak…
İşte bu isimlerden bazıları;
§ Ekolojik Mimari ve Şehir Planlaması
Dr. Ken Yeang / T.R. Hamzah &Yeang, Malezya
§ Kentsel Deniz Manzaraları-Kentsel Planlama Yağmur Suları
Prof. Herbert Dreiseitl / Ramboll Yaşanabilir Şehirler Laboratuarı Direktörü, Almanya
§ Dev Ölçekleri İnsanileştirmek
Jaron Lubin / Safdie Mimarlık Başkanı, ABD
§ Dikey Orman-Biyo Çeşitlilik Entegrasyonu
Laura Gatti, Laura Gatti Stüdyo Kurucusu, İtalya
§ Kentte Yeni Bir Mahalle
Emre Arolat / Emre Arolat Architects Kurucusu
§ Güvenilir Yeşil Çatıların İnşası İçin On Adım
Roland Appl / IGRA Uluslararası Yeşil Çatı Derneği Başkanı, Almanya