Doğal güzellikleri ve özellikle de longoz ormanıyla İğneada, Karadeniz’in incisi olarak biliniyor.
Kırklareli’nin il merkezine ortalama 73 kilometre uzaklıktaki Demirköy ilçesine bağlı, Karadeniz kıyısında şirin bir belde olan İğneada’da dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük longoz ormanı bulunuyor. Ormanın olduğu ve 2007 yılında Milli Park ilan edilen alan 3 bin 155 hektar büyüklüğünde.
Kayın ve meşe ağaçlarının bulunduğu longoz ormanında dünyada nadir rastlanan göller de var. Orman içerisinde 544 çeşit bitki, 46 tür canlı, 25 cins sürüngen, 50 tür memeli, 30 çeşit tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı ve 219 çeşit kuş barınıyor.
Hamsi ve kalkan balığıyla ünlü olan İğneada’da yaşayanlar geçimlerini turizm ve balıkçılıkla sağlıyorlar.
Longoz Ormanı nedir?
Bir diğer adı da Subasar Ormanı olan Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir.
Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır. Su, getirdiği kil ve organik materyal ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik materyal yönünden zenginleştirir. Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür. Bununla birlikte, yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok taban suyuna bağımlıdır.