26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerEge Yapı YKB İNANÇ KABADAYI “Alt Yapısı Olmayan Bir Şehir Marka Şehir...

Ege Yapı YKB İNANÇ KABADAYI “Alt Yapısı Olmayan Bir Şehir Marka Şehir Olamaz”

Marka Şehirler Zirvesi dün büyük bir katılım ile gerçekleşti. Gerek kamu kuruluşları temsilcileri, gerek özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri marka şehirler konferansında buluşarak marka şehirler yaratmanın önemine dair görüşlerini belirttiler.

RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN VİDEOYA  TIKLAYINIZ

Zirvede konuşmacılardan biri olan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç KABADAYI marka şehirler yaratmanın öneminden bahsederken, eski ve yeniyi harmanlamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. 

Şehirleri marka yapan sahip oldukları özellikleri ticaretle bağdaştırabilmeleri diyen KABADAYI, "Kentsel Dönüşüm, başta İstanbul olmak üzere tam gaz ilerliyor. Ancak bu konuda bir hususa değinmekte fayda var; Yabancı marka şehirleri bir kez da göz önüne getirirsek bu şehirlerin her birinde “Old Town” olarak adlandırdığımız bölgelerde o şehrin kültürel dokusu bir şekilde korunuyor. Bu anlayışı İstanbul’da da görmeliyiz. Kökleri o kadar derin, kültürü bir o kadar engin bir şehirde yaşıyoruz ki, kentsel dönüşüm sürecinde göz ardı edemeyeceğimiz ve bizi biz yapan özelliklerimiz var. Örneğin Tarihi Yarımada, Galata, Eminönü, Karaköy, Boğaz Hattı, Bağdat Caddesi, Kadıköy, gibi yerlerde mevcut kültürel dokunun korunmasına özen gösterilmeli. Dönüşen yapılar, dönüşümün gerçekleştiği bölgenin özellikleri ile bütünlük taşımalı." dedi.

Bizde emlakdream.com olarak İnanç KABADAYI ile marka şehirler ve kendi projeri üzerine samimi bir söyleşi gerçekleştirdik. Konut sektörünü takip edenler için önemli açıklamalar yer almakta.

Zirvedeydiniz kısa bir değerlendirmenizi alabilir miyiz? Marka şehirlerde neler konuşuldu?

Marka şehirler gerçekten son yıllarda dünyada da önemli olan bir organizasyon. Artık dünyada sınırlar kalktı. Ülkeler yerine şehirler yarışıyor. Farkındalık arttırmak için daha çok turisti daha çok yabancı yatırımcıyı daha çok kaliteli insan gücünü çekmek için şehirler yarışıyorlar. Bugün bu zirvede gerçekten konu başlığı olarak çok önemli. Bilhassa İstanbul ve diğer marka şehirlerimiz özelinde bu farkındalığın bu bilincin arttırılması için neler yapılması lazım ne tür adımların atılması konusunda bir taraftan kamu sektöründen temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerimiz özel sektörden temsilicilerimiz fikirlerimizi paylaşmak için toplandık.

Aslında bir fikir alışverişi gibi oluyor. İstanbul özelinde dünyada geçmiş yıllarda atalarımızdan gelen bir marka şehir tanımı var. Dünya başkenti diye. Bizde tekrar bunu kazandırmakla sorumluyuz. Bugün dünyada aklımıza gelen marka şehirler işte New York, Paris gibi şehirler geliyor. İstanbul’unda bunların arasında yer alması lazım. Bu konu başlığı altında organizasyonların düzenlenmesi önemli. Bu bilincin her geçen gün arttırılması lazım. Ülkelerin zenginliği markaları ile katma değer yaratır. Kamu ve özel sektör beraberce bu bilinç doğrultusunda çalışmalı.

 Bir türkiye logosu oluşturuldu. İstanbulda çok büyük alt yapı yatırımları var biliyorsunuz işte 3. Köprü, 3. Havalimanı, marmaray yeni şehirler vs. gibi yatırımlar marka değerini arttıracak şeyler.  Yurt dışına seyahat ettiğimiz de ilk baktığımız yerler altyapı. Yollar kaldırımlar, sosyali kültürel alanlar mevcut bina yapıları. İşte buna göre diyoruz bu şehir gelişmiş veya gelişmemiş diye. Bizde gelişmiş ülkeler statüsüne geçmemiz için çok hızlı bir şekilde alt yapı ve üst yapımızı dönüştürmemiz lazım. Bu noktada işte kentsel dönüşüm, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği gibi farklı alanlar. Bunların hepsinin değerlendirildiği bir platform burası.

Yabancı yatırımcı önemli. İstanbul ilk 5’e girdi. Neler söyleyeceksiniz?

Tabi gayrimenkul değeri noktası açısından ilk 5’teyiz. Ama biz tabiki daha çok yatırımcı ve turistin geldiği ve daha da önemlisi daha kalifiye daha üstün insan gücünün geldiği ve bunlarla beraber sadece ticaret alanda değil sosyo – kültürel alana, turizm alanına, inivasyon, bilim alanına, teknoloji alanına katma değer sağlayacak dünyanın farklı medeniyetlerinden insanları buraya çekebilirsek o zaman marka bir şehir yaratmış oluruz.

Sizce nasıl gidiyoruz?

Zaten demin bahsettiğim gibi potansiyelimiz var. Hızlı bir şekilde alt yapı yatırımlarımız devam ediyor.  Bu birini adım. Altyapısı olmayan bir şehir marka şehir olamaz. Bizim doğru altyapı platformu oluşturmamız lazım. Diğer taraftan tanıtım ve kalkınma ajansımız var. Çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bunlar meyvelerini verecekler. Bizim umudumuz türkiye 2023 vizyonunu  sağlayacak ve devam edecek, dünyada sayılı marka şehirlerden biri haline gelecek bir şehir haline gelmesi.

Ege yapı olarak İstanbul’un yeni şehrini kurdunuz, BatıŞehir’de teslim durumu nedir?

Geçen yıl bizim teslim yılımız oldu. İşte BatıŞehir’i teslim ettik. Kartal’da rezidans projemiz vardı onu teslim ettik. Geçtiğimiz yılbaşında bir ofis projemiz vardı Kartal’da onu teslim ettik. Birde Samsun’da bir otel projemiz vardı onu bitirdik. Bu yılda atılım yılımız aslında. Altı tane yeni projemiz var Kağıthane’de Beyoğlu’nda, Yedikule, Fatih’te, Çekmeköy, Beylerbeyi Üsküdar’da, Ataşehir’de birde Maslakta yeni projelerimiz var. Bu yıl bu projelerimiz lansmanları ile beraber demin bahsettiğimiz İstanbul’un marka şehir olma doğrultusunda bizlerde kendi sektörümüz ile ilgili günümüz koşullarının teknolojik yapısında, enerji verimli ve yüksek katma değerli gayrimenkul geliştirmeleri üreterek bir tuğlada biz koymaya çalışacağız.

İlk sırada hangi proje var?

İlk sırada aslında, Kağıthane, Çekmeköy iki projemiz çok kısa zaman içinde aynı zamanda başlayacak. Diğerleride akabinde yıl sonuna kadar planlayıp lansman ve inşaatları başlayacak.

Satış rakamı hedefiniz nedir?

Bu yıl satış rakamı olarak hedefimiz yaklaşık 400 milyon TL. Elimizde mevut olan stoklarımız var bir taraftan onlarda devam ediyor.  BatıŞehir ve Pera Kartal alıcısı için avantajlı. %1 KDV’ye sahip.   O yüzden çok ciddi bir fırsat barındırıyor. 200 Milyon TL’de buradan var. Toplam 600 milyon TL bu yılki hedef. Geçen seneye göre %22 civarında bir hedef artışımız oldu.

Kağıthane ve çekmeköy projelerimizin ön taleplerini topladık. Kağıthane’de 2 bine yakın çekmeköyde binin üzerinde ön talep formu var. Bunların çoğunun realize olacağını düşünüyoruz. Umutluyuz.

Mesut İRİS / emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI