8 Ocak 2025 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerEgeli Girişimciler İçin Ticaret Köprüsü

Egeli Girişimciler İçin Ticaret Köprüsü

 
TUSKON’un koordinasyonunda düzenlenen Türkiye – Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü İzmir’de geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 
 
Türkiye’nin en aktif iş dünyası sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfererasyonu (TUSKON), Türkiye’nin her bölgesinden iş insanını dünya ile buluşturmaya devam ediyor.
 
TUSKON’un koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF)’in organize ettiği Türkiye – Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü İzmir’de düzenlendi. 
 
TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer’in katılımıyla gerçekleştirilen organizasyona Nijer’den, Nijerya’dan, Gana’dan ve Burkina Faso’dan 100 firmayı temsilen 250, İzmir ve çevre illerden de 300 iş insanı katıldı. Organizasyona inşaat malzemeleri, mobilya, gıda, tarım, tekstil, kozmetik ve kişisel bakım alanlarında ürün, makine ve ekipmanları alanında faaliyet gösteren firmalar katıldı.  
 
Afrika’daki tarım arazileri Egeli girişimci için büyük fırsat
 
TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Türkiye – Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü’nün açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ekonomik büyüme rakamlarına göre son on yılda en hızlı büyüme kaydeden 10 ekonominin 7 tanesi Afrika kıtasında. Birçok sektörü ayı anda ilgilendiren orta tüketim sınıfının önümüzdeki dönemde 600 milyon olması beklenmekte ve 2020 yılı itibariyle 1.4 trilyon dolar tüketim harcaması oluşturması tahmin edilmektedir.  Dünyada kullanılmayan tarım arazilerinin yüzde 40’ı Afrika kıtasında. İzmir’de ve Ege bölgesinde faaliyet gösteren firmalarımıza bu tarım arazilerinin kullanılması ve modern tarım yapılması için Afrikalı ortaklarımızla fikir alış verişi yapılmasını tavsiye etmek isterim.”
 
“Kıtada bulunan Doğal gaz, petrol gibi yeni enerji kaynaklarının bulunması, bölgenin yatırım çekmesindeki cazibesini geometrik olarak artırıyor” diyen Ciğer, “Alt yapı alanında yapılan projelerin sayısının giderek artması ulaşım ve iletişimin kolaylaşmasını sağlamakta, ülkeler arası ticaret hacmi hızla yükselmektedir. Bu saydığım pozitif gelişmeler gibi birçok neden Türk iş dünyasının Afrika’ya olan ilgisini artırması gerektiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.
 
İzmir’de 4 binden fazla ihracatçı firma olduğunun altını çizen Ahmet Ciğer, “7’si aktif, 6’sı inşa halinde ve bir kısmı da proje aşamasında olan organize sanayi bölgeleri, 2 serbest bölge, 1 teknoloji geliştirme bölgesi ve 4 ana ticaret limanı ile İzmir, bölgenin yatırım için cazibe merkezi konumunda. İzmir ve bölgesinde büyük bir bilgi ve tecrübe potansiyelinin var olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
“Afrika’daki Türk okulları katalizör işlevi görüyor”
 
Afrika’daki Türk okullarıyla ilgili de konuşan TUSKON Başkan Yardımcısı Ciğer konuyla ilgili şunları söyledi: “Kalıcı ilişkilerimizin geliştirilmesi adına işbirliğimizi arttırmamız gerektiğini düşündüğüm en önemli alanlardan bir tanesi de eğitimdir. Türkiye’nin yurtdışı yatırımları arasında eğitim yatırımları önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan Türk girişimciler tarafından Batı Afrika bölgesinde eğitim sektöründe yatırımlar yapıldığını görmekten de büyük mutluluk duyuyorum. Bu eğitim kurumları ülkeler arasındaki kalıcı dostlukların insani değerler üzerinde yükselmesini sağlamanın yanı sıra, Türk işadamlarının ticaret ve yatırım için bir ülkeye yerleşmelerinde de önemli bir katalizör işlevi görmektedir. Gelecek nesillerin birbirlerini daha iyi tanıyan ve geleceği barış ve sevgi ile inşa edeceklerine inanarak emeği geçen tüm öğretmenlere, destek olan Türk ve Afrikalı iş adamlarına, bürokrat ve devlet ricaline teşekkür ederim.”
 
“Doğru alıcıyı doğru satıcıyla buluşturuyoruz”
 
ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara ise, İzmir’in ticari potansiyeline dikkat çekerek, “ İzmir ve Batı Akdeniz bölgesi, Türkiye’nin sanayisi en gelişmiş bölgelerinden biri. TUSKON koordinasyonunda düzenlenen bu ticaret köprüleri ile doğru alıcıyı, doğru satıcı ile buluşturmayı hedefliyoruz. 232 milyon nüfuslu Afrika, Türk girişimciler için önemli bir pazar” şeklinde konuştu. 
 
Altın ve susam büyük fırsat
 
Burkina Faso Ankara BüyükelçisiAmadouDicko şu sözlerle Türk işadamlarını ülkesiyle iş yapmak için davet etti: “Türk girişimcileri Afrika’da iş yapıyorlar ve ortak arıyorlar. Biz Afrikalılar Türkiye ile çalışmak istiyoruz. Türk girişimcileri Afrika’ya, Burkina Faso’ya davet etmek istiyorum. Bölgemizin dünya ile entegre olmasını istiyoruz. Burkina Faso son yıllarda tarımda, hizmet sektöründe ve inşaat alanında büyük gelişmeler kaydetti. Burkina Faso’nun en büyük zenginliği yer altı kaynakları, yani altın. Türk girişimcileri altın madeni sektörüne, susam üretimine ve güneş enerjisi sektörüne yatırıma davet ediyorum. Karşılıklı olarak birbirimizden alacak şeylerimizin olduğunun farkındayız. Afrika’ya yerleşik olan Türk okullarının önemi de çok büyük.”
 
TUSKON tarafından 2006-2009 arasında ‘Dış Ticaret Köprüsü’ ismiyle başlayan programlar Afrika, Avrasya, Asya-Pasifik, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’ya yönelik olarak sektör farkı gözetmeksizin düzenlendi. 2009 yılından itibaren ‘Dünya Ticaret Köprüsü’ olarak bilinen programlar bütün dünyayı kapsayacak şekilde genişletildi. Şimdiye kadar 14’ü bölgesel, 7’si dünya çapında ve biri Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında olmak üzere 22 Ticaret Köprüsü programı gerçekleştirdi. İzmir’deki bölgesel ticaret köprüsü ile bu sayı 23’e ulaştı. Ticaret köprülerinin başladığı 2006’dan bu yana TUSKON’un girişimleriyle oluşan ticaret hacmi 30 milyar doların üzerine ulaştı. 
 
TUSKON organizasyonları ile son bir yılda 104 farklı ülkeye 417 ticaret ve yatırım heyeti düzenlendi. Bu heyetlere 7 bin 500 Türk işadamının katıldı. 140 ülkeden 550 heyet 11 bin yabancı iş adamı Türkiye’de misafir edildi. İstanbul’da Kasım 2013’te 19’uncusu düzenlenen ‘Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü’nden sonra Anadolu’da bölgesel olarak ticaret köprüleri dünya ile kuruluyor. Gaziantep, Bursa ve Kayseri’de dünyanın farklı ülkelerinden işadamları misafir edildi. Gaziantep’teki ‘Türkiye-Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’ne 11 ülkeden, Bursa’daki ‘Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü’ne 8 ülkeden, Kayseri’deki ‘Türkiye-Latin Amerika Ticaret Köprüsü’ 10 ülkeden işadamları katıldı.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI