Dün Neler Oldu?
Güne küresel piyasalarda hakim olan iyimser havanın etkisiyle %0,80 artışla 99.634 puandan başlayan BİST100 Endeksi, ilerleyen saatlerde gelen satışlarla eksiye döndü ve %0,11 düşüşle 98.738 puandan günü tamamladı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi değişmeyerek %8,35 seviyesinde kalırken, 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puan artarak %11,96 seviyesine yükseldi. Sabah saatlerinde 7,02’ye kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçen Dolar/TL, gün içinde yıl içi zirvelerini tazeleyerek 7,10 seviyesini gördü ve günü 7,07 seviyesinden tamamladı. Euro/TL ise 7,65-7,71 bandında hareket etti.
Merkez Bankası nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda yıllık enflasyon gıda dışındaki alt gruplarda düşüş kaydederken, enflasyondaki yavaşlamaya en belirgin katkı enerji grubundan geldiği ifade edildi. Nisan ayı gıda fiyat gelişmelerinde salgına bağlı tedbirlerin arz koşullarına etkisi, döneme özgü güçlü talep artışı, vergi ayarlamaları ve döviz kuru gelişmeleri gibi birçok unsurun belirleyici olduğu değerlendirildi. Ayrıca Türk lirasındaki değer kaybının belli kalemlerdeki olumsuz etkilerine karşın, genel itibarıyla talep koşullarına bağlı olarak temel mal enflasyonunda da yavaşlama kaydedildiğinin altı çizildi.
Merkez Bankası Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası’nda vadesi gelmemiş toplam swap satış limitini %30 seviyesinden %40’a yükseltti.
Reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında nisanda 68,88 puana indi. Böylece bir önceki aya göre %5,53 azaldı. Endeks kur şoku krizinin yaşandığı Eylül 2018’den beri görülen en düşük seviyeye inmiş oldu.
BDDK, bankaların, yurt dışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurt dışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %0,5’i ile sınırlandırıldığını duyurdu.
ABD hisse senetleri piyasası, salgına karşı alınan önlemlerin bazı eyaletlerde kademeli olarak gevşetilmesi ve ekonomik faaliyetin yeniden başlamasına yönelik gelişmelerin etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Dow Jones %0,56 artışla 23.883 puana, S&P500 %0,90 yükselişle 2.868 puana ve Nasdaq %1,13 primle 8,809 puana yükseldi. Avrupa Borsaları da seansı yükselişle kapattı.
İngiltere’de hizmet sektörü PMI verisi nisanda 13,4 olarak gerçekleşti. (Beklenti: 12,3)
Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi, virüs tedbirlerinin geniş çaplı yürürlüğe girmeye başladığı martta bir önceki aya kıyasla %1,5 geriledi.
ABD’de dış ticaret açığı martta 44,4 milyar dolara yükseldi. İhracat önceki aya kıyasla %9,6’lık rekor düşüşle ithalat da %6,2 düşüşle 232,2 milyar dolar oldu.
ABD’de hizmet sektörü PMI verisi ise nisanda virüsün ekonomik hareketliliği durma noktasına getirmesiyle 41,8 seviyesine geriledi.
Bugün Neler Bekleniyor?
Haftanın üçüncü işlem gününe başlarken Asya Borsaları karışık bir seyir izliyor. ABD’de Dow Jones vadeli endeksi %0,58 artıda. Dolar/TL 7,0854’ten, Euro/TL ise 7,6725 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi 99,93 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,0827 sınırında. Ekonomik normalleşmeye dönük gelişmelerin etkisiyle, çöken talebin tekrar toparlanma sinyalleri petrol fiyatlarına yansıyor. Brent tipi petrolün varili 30,78 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Altının onsu 1.705 dolar, gramı 388 TL seviyesinde.
Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt dışında Almanya’da hizmet sektörü PMI, Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI ve perakende satışlar ile ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve DOE petrol stokları verileri takip edilecek.
Kaynak: Bizim Menkul Değerler (BMD)