Yurt içinde enflasyon verisi takip edilirken, küresel piyasalarda ABD’de tarım dışı istihdam verisi ile ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ön plana çıktı. Salı günü Pelosi’nin, Tayvan’a gitmesi ABD-Çin arasındaki gerilimi arttırırken, küresel piyasaları olumsuz etkiledi. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentilere paralel 50 baz puan artışla %1,25’ten %1,75’e çıkardı. Böylece banka politika faizinde 1995 yılından bu yana en sert artışını gerçekleştirmiş oldu. Banka, enflasyon beklentilerini de yükseltirken, yılın dördüncü çeyreğinde ülke ekonomisinin resesyona gireceğini öngördü.
Hafta başında 104 doların üzerine kadar çıkan Brent tipi petrolün varili, haftanın son işlem gününde küresel ekonomik yavaşlamanın talepte azalışa neden olacağı beklentisinin etkisiyle 93 doların altına kadar geriledi.
Türkiye’de tüketici fiyatları Temmuz’da aylık %2,37 artarken, yıllık enflasyon %79,60 olarak gerçekleşti. Böylelikle yıllık enflasyon 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Üretici fiyat endeksi ise aylık %5,17 artarken, yıllık bazda %144,61 ile Şubat 1995’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.
Bu gelişmeler ışığında haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde yukarı yönlü hareket ederek bugün 2.762,95 ile rekor tazeleyen BİST100 Endeksi, %6,10 kazançla 2.750,49 puandan haftayı tamamladı.
Haftaya 17,92’li seviyelerden başlayan Dolar/TL, hafta içinde 18,05 sınırının üzerine kadar çıkarken, Euro/TL ise 18,19-18,46 aralığında hareket etti.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 22-29 Temmuz haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar, reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 26,9 milyon dolar hisse senedi, 21,1 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) ve 9,4 milyon dolar Özel Sektör Tahvil satışı gerçekleştirdi.
Yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 243 milyon dolar artarak 132.016 milyon dolara ve tüzel kişilerin döviz mevduatı 2.094 milyon dolar artarak 80.680 milyon dolara yükseldi.
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 750 sınırının altına indi.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
8-12 Ağustos 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda,
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Cari İşlemler Dengesi
- Sanayi Üretimi
- Perakende Satış Hacmi
- Piyasa Katılımcıları Anketi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de Tarım Dışı Verimlilik, Tüketici Fiyat Endeksi, Toptan Stoklar, DoE Petrol Stokları, Hazine Bütçe Dengesi, Üretici Fiyat Endeksi, İşsizlik Başvuruları, İthal Fiyatları, Michigan Tüketici Güven Endeksi;
Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;
Japonya’da Cari İşlemler Dengesi, Üretici Fiyat Endeksi;
Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi, Cari İşlemler Dengesi, Moody’s Kredi Notu ve Görünümü;
İngiltere’de Mal Dış Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi, GSYH;
Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi;
verileri takip edilecek. Ayrıca Perşembe günü Japonya Tokyo Borsası “Dağ Günü” nedeniyle kapalı olacak.