Geride bıraktığımız haftada yurt içinde enflasyon verisi ön plana çıkarken küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası(Fed), faiz kararı ve tarım dışı istihdam verileri takip edildi.
Türkiye’de Ekim’de tüketici fiyat endeksi aylık %2,39 artarken, yıllık enflasyon %19,89 ile 2019 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Üretici enflasyonu ise yıllık %46,31 ile Haziran 2002’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Rakamlar tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makasın da rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.
Haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde pozitif bir seyir izleyerek 1.586,59 seviyesine kadar yükselen BİST100 Endeksi, %4,04 kazançla 1.583,59 puandan tamamladı.
Fed’in beklentiler dahilinde faiz oranlarını değiştirmemesi ve varlık alımlarının hızını 15 milyar dolar azaltmasına karşın, karar metni ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları, piyasalarda risk iştahının yüksek seyretmesini sağladı. Fed Başkanı Powell, varlık alımlarının gelecek yılın ortasında sona ermesinin beklendiğini belirterek, bankanın varlık alımlarını azaltmaya başlama kararının faiz oranlarına ilişkin politikasıyla ilgili herhangi bir doğrudan sinyal amacı taşımadığını ifade etti.
Hafta başında 7,46’lı seviyelere geri çekilen Dolar/TL, sonrasında yönünü yukarı çevirerek 9,78 seviyesine kadar yükseldi. 11 sınırın altına inen Euro/TL ise sonrasında 11,41 seviyesine çıktı.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 22-29 Ekim haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 24,4 milyon dolar hisse senedi alımı yaparken, 58,1 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) ve 1,9 milyon dolar Özel Sektör Tahvili satışı gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı aynı haftada 1.591 milyon dolar azalarak 232.874 milyon dolar oldu.
Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı, 403 seviyesine kadar geriledi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde piyasa beklentilerinin aksine faiz artışı için gerekli koşulların gelecek sene gerçekleşmesinin çok muhtemel olmadığını söyledi.
Yeni haftanın ekonomi takvimi (8-12 kasım 2021)
Yurt içi piyasalarda,
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Cari İşlemler Dengesi
- Sanayi Üretimi
- Perakende Satış Hacmi
- Yıl Sonu TÜFE Beklentisi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de Üretici Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi, İşsizlik Başvuruları, Toptan Stoklar, DoE Petrol Stokları, Hazine Bütçe Dengesi, Michigan Tüketici Güven Endeksi;
Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;
Japonya’da Cari İşlemler Dengesi, Üretici Fiyat Endeksi;
Almanya’da Dış Ticaret Dengesi, Cari İşlemler Dengesi, ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi;
İngiltere’de Sanayi Üretimi, GSYH, Mal Dış Ticaret Dengesi;
Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi;
OECD İşsizlik Oranı;
verileri ön plana çıkıyor. Perşembe günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık ‘Petrol Piyasası Raporu’ açıklanacak.