23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetEkonomi piyasalarında haftanın özeti.. (11-15 nisan 2022)

Ekonomi piyasalarında haftanın özeti.. (11-15 nisan 2022)

Yurt içinde cari denge ile TCMB faiz kararının, küresel piyasalarda ise ABD enflasyon, Fed yetkililerinin açıklamaları ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararının ön plana çıktığı bir haftayı geride bıraktık.

Hafta başında 100 doların altına gerileyen Brent tipi petrolün varili, OPEC’in üretimi artırmayacağı sinyali vermesi ve Shanghai’de koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi ile yükselişe geçerken, bugün 110 doların üzerine çıktı.

Türkiye’de cari denge, Şubat ayında 5,15 milyar dolar açık verirken, on iki aylık cari işlemler açığı 21,8 milyar dolara yükseldi.

TCMB, beklentilere paralel politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının değiştirmeyerek %14 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam ettiği ifade edilirken, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi.

Haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde alıcılı bir seyir izleyerek 2.497,83 ile rekor kıran BİST100 Endeksi, %4,22 kazançla 2.494,37 puandan haftayı tamamladı.

14,75 sınırında haftaya başlayan Dolar/TL, hafta içinde 14,55’li seviyelere kadar geri çekilirken, Euro/TL 15,75 seviyesine kadar indi. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 1-8 Nisan haftasında, reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 245,2 milyon dolar hisse senedi alımı, 38,7 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) satışı ve 4,4 milyon dolar Özel Sektör Tahvil alımı satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 886 milyon dolar azalarak 138.807 milyon dolara gerilerken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 520 milyon dolar artarak 76.809 milyon dolara yükseldi. Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 550 sınırının üzerinde kalmayı sürdürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2022 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.6 artış kaydederek 134 bin 170 adet olarak gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) dün gerçekleştirdiği toplantısında beklentilere paralel faizlerde değişikliğe gitmezken, varlık alımlarının gelecek aylarda biteceği taahhüdünü yineledi.

ABD’de enflasyon, Mart’ta aylık %1,2 olarak gerçekleşirken, yıllık %8,5 ile 41 yılın zirvesine çıktı. Fed yetkililerinden gelen faiz artırımı ve bilanço küçültmeye yönelik şahin açıklamalar küresel piyasalar üzerinde etkili oldu.

Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi

18-22 Nisan 2022 haftasında,

Yurt içi piyasalarda,

  • Konut Fiyat Endeksi
  • Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi
  • TÜİK/TCMB Tüketici Güven Endeksi
  • Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi

verileri takip edilecek. Ayrıca Perşembe günü TCMB, 14 Nisan tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınlayacak.

Yurt dışında;

ABD’de  Konut Başlangıçları, 2.El Konut Satışları, DoE Petrol Stokları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, İşsizlik Başvuruları ,İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

Çin’de Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı, GSYH, PBOC 1Y Borç Verme(LPR) Gösterge Faiz Oranı;

Japonya’da  Sanayi üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi, Jibun Bank İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi, S&P Global İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

İngiltere’de Perakende Satışlar, S&P Global/CIPS İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, S&P Kredi Notu ve Görünümü, Moody’s Kredi Notu ve Görünümü;

Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi, S&P Global İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Cari İşlemler Dengesi

verileri takip edilecek. Pazartesi günü Avrupa Borsaları “Paskalya” nedeniyle kapalı olacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI