Merkez Bankası kararlarının ön plana çıktığı bir haftayı geride bıraktık. Küresel piyasalarda ABD, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararları ile ABD enflasyonu odakta yer alırken yurt içinde cari denge, işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri takip edildi. ABD Salı günü açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,1 artarak %0,3 artış beklentisinin altında kaldı. Yıllık enflasyon ise %7,1 oldu. Beklenti %7,3 olması yönündeydi. Bu yavaşlama, enflasyonda en kötünün geride kalmış olabileceğine işaret etti. Altının onsu enflasyon verisi sonrası 1.824,5 seviyesine kadar yükselirken, altının gram fiyatı 1.093,3 ile rekor kırdı. ABD Merkez Bankası (Fed), Çarşamba günü gerçekleştirdiği yılın son toplantısında beklentilere paralel politika faizini 50 baz puan artırarak %4,25-4,50 aralığına yükseltirken, bu son faiz artışıyla politika faizi 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Küresel piyasalar ABD enflasyonunun beklentilerinin altında kalmasının Fed’in faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentilerini güçlendirmesiyle pozitif bir seyir izlerken Fed’in faiz kararı sonrasında faiz artırımlarının devam edeceği sinyali vermesiyle sert satışlar geldi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB), dün gerçekleştirdiği Aralık ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı yaparak ana refinansman oranını %2,5, marjinal borç verme imkanını %2,75 ve mevduat faizini %2 seviyesine yükseltti. AMB Başkanı Lagarde, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve daha fazla faiz artırmayı düşündüklerini belirtti.
İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentiye paralel olarak 50 baz puan artırarak %3,5’e yükseltti. Banka bu toplantıyla beraber 9 toplantı üst üste faiz artırdı ve faizi 2008’den beri en yüksek seviyeye çıkarmış oldu.
Türkiye’de cari denge, Ekim ayında 359 milyon dolar açık verdi. Böylece 2022 yılı Eylül ayında 38.992 milyon dolar olan 12 aylık cari açık, Ekim ayında 43.454 milyon dolara yükseldi.
İşsizlik oranı Ekim ayında 0,1 puanlık artış ile %10,2 seviyesinde gerçekleşti.
Sanayi üretimi Ekim ayında aylık %2,4 ve yıllık %2,5 artış gösterdi.
Haftaya pozitif başlayan ve hafta içinde 5.302,14 ile rekor tazeleyen BİST100 Endeksi, %4,18 kazançla 5.214,29 puandan haftayı tamamladı.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 2-9 Aralık haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 321,5 milyon dolar hisse senedi 6,9 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) ve 7,3 milyon dolar Özel Sektör Tahvil gerçekleştirmiştir. Aynı haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 1.621 milyon dolar azalarak 120.387 milyon dolara ve tüzel kişilerin döviz mevduatı 820 milyon dolar azalarak 81.037 milyon dolara geriledi.
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı hafta içinde 500 sınırının altına geriledi.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
19-23 Aralık 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda, perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı faiz kararı ön plana çıkarken, ayrıca
- TÜİK/TCMB Tüketici Güven Endeksi
- Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi
- Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi
- Yabancı Ziyaretçi Sayısı
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de Konut Başlangıçları, Philadelphia Fed İmalat Dışı Aktivite Endeksi, Cari İşlemler Dengesi, 2.El Konut Satışları, DoE Petrol Stokları, GSYH, İşsizlik Başvuruları, Kişisel Gelirler, Dayanıklı Mal Siparişleri, Michigan Tüketici Güven Endeksi, Yeni Konut Satışları;
Çin’de Çin Merkez Bankası(PBOC), LPR Faiz Kararı;
Japonya’da Japonya Merkez Bankası(BoJ), Faiz Kararı, Tüketici Fiyat Endeksi;
Almanya’da İfo İş Ortamı Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;
İngiltere’de GSYH, Cari İşlemler Dengesi;
Euro Bölgesi’nde Cari İşlemler Dengesi
verileri takip edilecek. Ayrıca Cuma günü İngiltere Londra Borsası “Noel Bayramı” nedeniyle erken kapanacak.