Hafta boyunca yurt içi piyasaların odağında TCMB’nin faiz kararı bulunurken küresel piyasalarda Çin’de büyüme ve ABD’de sanayi üretim verileri ön plana çıktı.
TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklentilerin üzerinde 200 baz puan indirerek %18’den %16 seviyesine çekti. Karar metninde, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığına yönelik ifade dikkat çekti.
Eylül toplantısındaki 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası bazı PPK üyelerinin görevden alınmasıyla TL’de başlayan değer kaybı Ekim toplantısında da beklentilerin üzerinde indirim kararının gelmesiyle hız kazandı. Hafta başından itibaren rekor üzerine rekor kıran döviz kurlarında Dolar/TL, faiz kararı öncesi 9,20 sınırının altına kadar gevşerken karar sonrası hızla 9,50 sınırına dayandı ve bugün tarihi zirvesini 9,6637 seviyesine taşıdı. Eş zamanlı olarak karar öncesi 10,71’li seviyelere gerileyen Euro/TL ise 11,2597 ile rekor kırdı.
Türkiye 10 yıllık tahvil faizi %20,52 seviyesine kadar yükseldi. Altının onsunun enflasyona yönelik endişelerle 22 ekim cuma günü 1.800 doların üzerine çıkması ve Dolar/TL’deki yükselişin etkisiyle altının gramı 561,3 lirayla rekor tazeledi.
Bu gelişmeler ışığında haftaya pozitif başlamasına rağmen hafta içinde 1.407-1.485 aralığında karışık bir görüntü sergileyen BİST100 Endeksi, %4,99 kazançla 1.480 puandan haftayı tamamladı.
Faiz kararı öncesi 440 seviyesinin altına inen Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı, karar sonrası tekrar bu seviyenin üzerine çıktı.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 8-15 Ekim haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 69,4 milyon dolar hisse senedi alımı, 155,3 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) satışı ve 13,7 milyon dolar Özel Sektör Tahvili alımı gerçekleştirdi. Aynı haftada yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 241 milyon dolar artarak 234.517 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki haftanın ekonomi takvimi (25-29 ekim 2021)
Yurt içi piyasalarda,
- Kapasite Kullanım Oranı
- Reel Kesim Güven Endeksi
- Hizmet Sektörü Güven Endeksi
- Dış Ticaret Dengesi
- Ekonomik Güven Endeksi
- Turizm Geliri
- TCMB’nin 2021 Yıl Sonu TÜFE Tahmini
- Yabancı Ziyaretçi Sayısı
Yurt dışında;
ABD’de Hazine Bütçe Dengesi, Philadelphia Fed İmalat Dışı Aktivite Endeksi, S&P Case Shiller Ulusal Konut Fiyatları, Yeni Konut Satışları, Öncü Mal Ticaret Dengesi, Dayanıklı Mal Siparişleri, DoE Petrol Stokları, GSYH, İşsizlik Başvuruları, Bekleyen Konut Satışları, Kişisel Gelirler, İstihdam Maliyet Endeksi, Chicago PMI, Michigan Tüketici Güven Endeksi;
Japonya’da Japonya Merkez Bankası(BoJ) Faiz Kararı, İşsizlik Oranı, Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi;
Almanya’da Ifo İş Ortamı Endeksi, Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı, Tüketici Fiyat Endeksi, Mevsimsel Düzeltilmiş GSYH, Fitch Kredi Notu ve Görünümü;
Euro Bölgesi’nde Ekonomik Görünüm Endeksi, GSYH, Tüketici Fiyat Endeksi
verileri ön plana çıkıyor. Ayrıca Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası(AMB), faiz kararını açıklayacak ve sonrasında AMB Başkanı Lagarde, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek.