22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetEkonomi piyasalarında haftanın özeti (25-29 nisan 2022)

Ekonomi piyasalarında haftanın özeti (25-29 nisan 2022)

Nisan ayının son haftasında yurt içinde yılın ikinci Enflasyon Raporu ön plana çıkarken, yurt dışında ABD büyüme ile Almanya ve Euro Bölgesi enflasyon verileri takip edildi.

Almanya’da Nisan ayında yıllık enflasyon %7,4 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine yükselirken, Euro Bölgesi’nde enflasyon, %7,5 ile rekor kırdı. ABD ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde %1,1 büyüme beklentisine karşın %1,4 daraldı.

Hafta başında Fed’in şahin açıklamaları ve Çin’de koronavirüs nedeniyle alınan kapanma önlemleri nedeniyle küresel enflasyon ve büyüme üzerinde artan endişeler küresel piyasalardaki risk iştahını azaltırken, ABD’de açıklanan şirket bilançoları piyasaları destekledi. Doların güçlenmesiyle dolar endeksi 103 seviyesinin üzerine çıkarken, Euro/Dolar paritesi, 1,05 sınırının altına kadar gevşedi.

TCMB, 2022 yılı ikinci Enflasyon Raporu’nda, 2022 yılı enflasyon tahminini %23,2’den %42,8’e, 2023 tahminini de %12,9’a yükseltti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, liralaşma stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu dile getirdi.

Bu gelişmeler ışığında haftaya yatay başlayan ve hafta içinde 2.398,9-2.510 aralığında dalgalı bir seyir izleyen BİST100 Endeksi, %1,70 kayıpla 2.430,55 puandan günü tamamladı.

14,74‘lü seviyelerden haftaya başlayan Dolar/TL, 14,85 sınırının üzerine kadar çıkarken, Euro/TL 15,51 seviyesine geriledi. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 15-22 Nisan haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 52,1 milyon dolar hisse senedi, 22,2 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) ve 0,4 milyon dolar Özel Sektör Tahvil satışı gerçekleştirdi. Aynı haftada yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 713 milyon dolar azalarak 216.021 milyon dolar oldu. Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 600 sınırının üzerinde çıktı.

Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi

2-6 Mayıs 2022 haftasında,

Yurt içi piyasalarda,

  • Tüketici Fiyat Endeksi
  • Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi
  • İSO İmalat Sektörü PMI
  • Dış Ticaret Dengesi

verileri takip edilecek. Ayrıca, Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri Borsa İstanbul “Ramazan Bayramı” nedeniyle kapalı olacak.

Yurt dışında;

ABD’de  S&P Global İmalat Sektörü PMI, ISM İmalat Sektörü PMI, İnşaat Harcamaları, Fabrika Siparişleri, Dayanıklı Mal Siparişleri, ADP Özel Sektör İstihdamı, Dış ticaret Dengesi ,S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, ISM Hizmet Sektörü PMI, DoE Petrol Stokları, Tarım Dışı Verimlilik, İşsizlik Başvuruları, Tarım Dışı İstihdam;

Çin’de Caixin Hizmet Sektörü PMI, Bileşik MPI;

Japonya’da  Jibun Bank İmalat Sektörü PMI, Scope Ratings Kredi Notu ve Görünümü;

Almanya’da Perakende Satışlar, S&P Global/BME İmalat Sektörü PMI, Bileşik PMI, Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı, Dış Ticaret Dengesi, S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Fabrika Siparişleri, Sanayi Üretimi;

İngiltere’de &P Global/CIPS İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

Euro Bölgesi’nde S&P Global İmalat Sektörü PMI, Ekonomik Görünüm Endeksi, İşsizlik Oranı, Üretici Fiyat Endeksi, S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Perakende Satışlar;

OECD Tüketici Fiyat Endeksi

takip edilecek. Çarşamba  günü ABD Merkez Bankası(Fed) ve Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararlarını açıklayacak. Ayrıca Pazartesi günü İngiltere Londra Borsası, Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri Çin Shanghai Borsası ile Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri Japonya Tokyo Borsası kapalı olacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI