16 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerEkonomi Piyasalarında Haftanın Özeti (25-29 Ocak 2021)

Ekonomi Piyasalarında Haftanın Özeti (25-29 Ocak 2021)

Bu Hafta Neler Oldu?

Geride bıraktığımız hafta piyasaların odağında ABD Merkez Bankası Fed’in faiz kararı vardı. Fed beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek %0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Varlık programını ise aylık en az 120 milyar dolar olarak sürdüreceği belirtildi.

Yurt içinde TCMB’nin ‘Enflasyon Raporu’ ile 2021 ve 2022 yıl sonu TÜFE tahmininin yanında kapasite kullanım oranı, sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve ekonomik güven endeksi verileri takip edildi.

TCMB dün yayımladığı ‘Enflasyon Raporu’nda, 2021 enflasyon hedefini %9,4’te tutarken, 2022 tahminini de %7,0 olarak açıkladı. Orta vadeli enflasyon hedefi ise %5’te ve mevcut durumda bu seviyenin oldukça uzağında bulunulduğu; bu hedefe ancak 2023 sonunda ulaşılabileceği vurgulandı.

Reel kesim güven endeksi ocakta 0,2 puan artışla 107,0 seviyesine yükseldi.

Kapasite kullanım oranı ise ocak ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %75,4 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomik güven endeksi ocak ayında %1,6 artarak 96,2 oldu.

Haftaya düşüşle başlayan ve hafta genelinde küresel piyasalardaki satıcılı atmosferin etkisiyle negatif görünüm sergileyen BİST100 Endeksi, %4,47 kayıpla 1.473,5 puandan haftayı tamamladı.

TL’deki değer kazancı bu hafta da devam ederken 7,40 sınırının üzerinde haftaya başlayan Dolar/TL, bugün 7,27’li seviyelere kadar geriledi. Euro/TL ise 9 sınırının üzerinde başladığı hafta da 8,83’lü seviyeleri gördü.

Hafta içerisinde 1.831 dolar seviyesine kadar gevşeyen altının onsu, bugün 1.875 doları aştı. Gramı ise 433-444 TL bandında hareket etti.

Petrol fiyatları, salgın kaynaklı vaka sayılarının istenilen düzeyde azalmaması ve petrole olan talebin azalacağına dair endişeyle temkinli bir seyir izledi. Brent tipi petrolün varili hafta içinde 54,90-56,20 dolardan fiyatlandı.

Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı haftaya 326,2 seviyesinden başlayarak hafta sonuna doğru 313,9 seviyesine geriledi.

Yurt dışı yerleşik yatırımcılar 15-22 Ocak 2021 haftasında, reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 117,7 milyon dolar hisse senedi satarken 33,4 milyon dolar repo dâhil Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aldı. Aynı dönemde yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 236,1 milyar dolarla rekor kırdı.

Önümüzdeki Hafta Neler Bekleniyor?

1-5 Şubat 2021 haftasında küresel piyasalarda PMI verileri ön plana çıkıyor.

Yurt içinde

             ·         İSO İmalat Sektörü PMI,

             ·        İstanbul Perakende Fiyatlar,

             ·         Dış Ticaret Dengesi

             ·         Tüketici Fiyat Endeksi

             ·         Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi

             ·         Hazine Nakit Dengesi

verileri takip edilecek.

Yurt dışında

ABD’de İmalat Sektörü PMI, ISM İmalat Sektörü PMI, İnşaat Harcamaları, ADP Özel Sektör İstihdamı, Hizmet Sektörü PMI, ISM Hizmet Sektörü PMI, DOE Petrol Stokları, İşsizlik Başvuruları, Tarım Dışı Verimlilik, Fabrika Siparişleri, Dayanıklı Mal Siparişleri, Dış Ticaret Dengesi, Tarım Dışı İstihdam;

Japonya’da Jibun Bank İmalat Sektörü PMI, Jibun Bank Hizmet Sektörü PMI;

Çin’de Caixin İmalat Sektörü PMI, Caixin Hizmet Sektörü PMI, Döviz Rezervleri;

Almanya’da Perakende Satışlar, BME İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Fabrika Siparişleri;

Euro Bölgesi’nde İmalat Sektörü PMI, İşsizlik Oranı, GSYH, Hizmet Sektörü PMI, Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi, Perakende Satışlar;

İngiltere’de CIPS İmalat Sektörü PMI, CIPS Hizmet Sektörü PMI, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Faiz Kararı, BoE’nin açıklayacağı ‘Para Politikası Toplantı Tutanakları’ ve ‘Para Politikası Raporu’ ;

verileri ön plana çıkıyor.

Kaynak: BMD

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI