Geride bıraktığımız haftada yurt içinde TCMB’nin faiz indirim kararı sonrası Türk varlıklarında görülen değer kaybı dikkat çekerken yurt dışında ise ABD’de büyüme verisi ile küresel çapta görülen enerji krizi ön plana çıktı.
Fed’in varlık azaltımına yakın zamanda başlayacağı beklentisi, enerji fiyatlarının yüksek seyri, arz sıkıntıları ve bununla birlikte Çin’de elektrik kesintilerinin yarattığı sanayinin çarkları üzerindeki olumsuz etkileri risk iştahını düşürdü. İngiltere’de kamyon sürücüsü sıkıntısı nedeniyle pek çok akaryakıt istasyonunun işlevsiz kaldığı, İtalya’da elektrik üretiminde maliyet artışları nedeniyle hane halkının kullandığı elektriğe %29,8, doğalgaza %14,4 zam yapıldı. Küresel mali piyasalarda etkili olan enerji krizi sonrası artan stagflasyon kaygıları ile hisse senedi piyasalarında sıkıntılı bir hava yaşandı. Enerji krizinin Euro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanmanın gücüyle ilgili endişeleri artırması ile dün ortak para birimi Euro, dolar karşısında 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Sterlin, benzer bir şekilde, işlevsiz kalan akaryakıt istasyonlarına paralel ve doların değer kazanmasına boyun eğerek dün 1,34 seviyelerinin diplerine kadar gerileyerek senenin en düşük seviyesini test etti. Fed’in yılsonundan önce varlık azaltmaya başlayabileceğine ilişkin beklentilerle doların güçlenmesiyle dolar endeksi hafta içinde 94,50 sınırına kadar yükselirken ABD 10 yıllıkları %1,567 seviyesini gördü.
Bu gelişmeler ışığında haftaya yatay başlayan ve hafta içinde 1.379-1.409 aralığında karışık bir görüntü sergileyen BİST100 Endeksi, %1,21 kazançla 1.401 puandan tamamladı.
TCMB’nin faiz indirim kararının ardından TL’de görülen değer kaybı geride bıraktığımız haftada da devam ederken Dolar/TL rekor üstüne rekor kırdı. Haftaya 8,86’lı seviyelerden başlayan Dolar/TL, tarihi zirvesini 8,9576’ya taşırken Euro/TL, 10,23-10,44 aralığında dalgalandı.
Yurt dışı yerleşikler 17-24 Eylül haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 35,8 milyon dolar hisse senedi alımı, 415,4 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) satışı ve 8,0 milyon dolar Özel Sektör Tahvili alımı yaptı. Aynı dönemde yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 2.136 milyon dolar azalarak 235.162 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Merkez’in faiz kararı öncesinde 390 seviyesinde hareket eden 5 yıllık dolar bazlı CDS primi bu hafta 420’li seviyelerde seyretti.
4-8 Ekim 2021 haftasında ekonomi piyasalarının gündeminde neler var?
Yurt içi piyasalarda,
- Tüketici Fiyat Endeksi
- Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi
- Hazine Nakit Dengesi
verileri takip edilecek. Bunlara ek olarak Salı günü TCMB, “Aylık Fiyat Gelişmeleri” ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak ve Perşembe günü yatırımcı, ekonomist ve analistlerle toplantı düzenleyecek.
Yurt dışında;
ABD’de Fabrika Siparişleri, Dayanıklı Mal Siparişleri, Dış Ticaret Dengesi, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, ISM Hizmet Sektörü PMI, ADP Özel Sektör İstihdamı, DoE Petrol Stokları, İşsizlik Başvuruları, Tarım Dışı İstihdam, Toptan Stoklar;
Çin’de Caixin Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;
Japonya’da au Jibun Bank Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Cari İşlemler Dengesi;
Almanya’da Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Fabrika Siparişleri, Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Cari İşlemler Dengesi;
İngiltere’de CIPS Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;
Euro Bölgesi’nde Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Üretici Fiyat Endeksi, Perakende Satışlar;
OECD Tüketici Fiyat Endeksi
verileri ön plana çıkıyor. Ayrıca Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri Çin Shanghai Borsası ‘Ulusal Gün’ nedeniyle kapalı olacak.