Geride bıraktığımız haftada yurt içinde BDDK’dan gelen açıklamalar ve TCMB’nin PPK toplantı özeti ön plana çıkarken, yurt dışı piyasalarda, ABD büyüme ile Almanya ve Euro Bölgesi enflasyon verileri takip edildi. ABD ekonomisi 2020’in ikinci çeyreğinden beri ilk kez daraldı ve ilk çeyrekte %1,6 küçüldü. Almanya’da enflasyon, hükümetin düşük benzin vergisi ve toplu ulaşımda indirim yapmasıyla Haziran’da %8,2’ye geriledi. Euro Bölgesi’nde ise yıllık enflasyon, enerji ve gıda maliyetlerinin artmaya devam etmesiyle Haziran’da %8,6’ya yükselerek rekor tazeledi.
Petrol fiyatları, G7 Liderler Zirvesi kapsamında Rusya’nın petrol ve gaz ihracatının kısıtlanmasına yönelik atılabilecek muhtemel adımlara ilişkin beklentilerin etkisiyle hafta başında 107 dolara kadar geriledi.
Geçtiğimiz Cuma günü piyasa kapanışının ardından BDDK, 15 milyon TL’den fazla nakit döviz varlığı bulunan firmalara, bunun toplam aktiflerin veya bir yıllık satış gelirlerinin %10’unu aşması durumunda ticari TL kredi vermeyi yasakladı. Alınan kararla; döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan şirketlere kredi kullanım sınırı getirilmiş oldu.
TCMB’nin 23 Haziran tarihli PPK toplantı özetinde, para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı yaklaşımın devam edileceğine bir kez daha vurgu yapıldı.
Haftaya BDDK’nın TL kredi kullanımı için döviz varlığı sınırı getirmesi kararının etkisiyle sert düşüşle başlayan ve hafta içinde 2.367,78 seviyesine kadar gerileyen BİST100 Endeksi, %4,32 kayıpla 2.443,77 puandan haftayı tamamladı.
BDDK’nın kararı sonrası haftanın ilk işlem gününde sabah saatlerinde 16,07’li seviyelere kadar geri çekilen Dolar/TL, bugün 16,75 sınırının üzerine çıktı. Euro/TL ise 17,01-17,85 aralığında hareket etti. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 17-24 Haziran haftasında, reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 98,4 milyon dolar hisse senedi satışı, 57,7 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) satışı ve 6,1 milyon dolar Özel Sektör Tahvil alımı gerçekleştirdi. Aynı haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 8 milyon dolar azalarak 133.699 milyon dolara gerilerken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 947 milyon dolar artarak 79.816 milyon dolara yükseldi.
Hafta başında 800 sınırının altına gerileyen Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı haftanın ikinci yarısında tekrar 800 sınırının üzerine yükseldi.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
4-8 Temmuz 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda,
- Tüketici Fiyat Endeksi
- Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi
- Dış Ticaret Dengesi
- Hazine Nakit Dengesi
- Cari İşlemler Dengesi
- Piyasa Katılımcıları Anketi
- Fitch Kredi Notu ve Görünümü
verileri takip edilecek. Salı günü TCMB, “Aylık Fiyat Gelişmeleri” ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak. Ayrıca Cuma günü Borsa İstanbul “Kurban Bayramı” nedeniyle yarım gün açık olacak.
Yurt dışında;
ABD’de Fabrika Siparişleri, Dayanıklı Mal Siparişleri, S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, ISM Hizmet Sektörü PMI, ADP Özel Sektör İstihdamı, Dış Ticaret Dengesi, İşsizlik Başvuruları, DoE Petrol Stokları, Tarım Dışı İstihdam, Toptan Stoklar;
Japonya’da Jibun Bank Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Cari İşlemler Dengesi;
Çin’de Caixin Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;
Almanya’da Dış Ticaret Dengesi, S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Fabrika Siparişleri, Sanayi Üretimi;
İngiltere’de S&P Global/CIPS Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;
Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi, S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Perakende Satışlar;
verileri takip edilecek. Pazartesi günü ABD Nasdaq ve New York Borsaları “Bağımsızlık Günü” nedeniyle kapalı olacak. Çarşamba günü ABD Merkez Bankası(Fed), 14-15 Haziran FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak.