Geride bıraktığımız haftada yurt içinde büyüme ve enflasyon verileri ile TCMB’nin döviz müdahaleleri ön plana çıkarken küresel piyasalarda ABD’de tarım dışı istihdam ve yeni koronavirüs varyantı olan Omikron’a ilişkin gelişmeler takip edildi. Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni bir korona virüs varyantı sarsıntısı ile bir önceki haftayı kapatan piyasalar ABD başkanı Biden’ın, Omikron varyantından endişe duyduklarını ancak bunun panik sebebi olmadığını söylemesi ile toparlandı.
Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,4 büyüdü.
Cumhurbaşkanlığı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görev değişikliği yaşanırken, Lütfi Elvan’ın yerine yeni bakan Nureddin Nebati oldu.
Enflasyon, Kasım ayında beklentinin üzerinde aylık %3,51, yıllık %21,31 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon 2018 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), TL’deki sert değer kaybının etkisiyle aylık %9,99 artarken, yıllık %54,62 ile Nisan 2002’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.
Küresel piyasalarda dolar yeni koronavirüs varyantı haberleriyle zayıflarken Türk lirası gelişen ülke para birimlerinin genelinden negatif ayrıştı.
Enflasyon verisinde beklentiler yükselirken, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi TL’de değer kaybında etkili oldu. TCMB, 1 Aralık 2021’de döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurdu. TCMB son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014’te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı. Merkez Bankası Dolar/TL’nin bugün 13,8913 ile rekor tazelemesi sonrası tekrar piyasaya doğrudan müdahale ettiğini açıkladı.
Haftaya alıcılı başlayan ve yukarı yönlü hareketini sürdürerek 1.914,13 ile rekor kıran BİST100 Endeksi, %7,54 kazançla 1.910,41 puandan haftayı tamamladı.
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 530 seviyesinin üzerine çıktı.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
6-10 Aralık 2021 haftasında,
Yurt içi piyasalarda,
- Hazine Nakit Dengesi
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Yıl Sonu TÜFE Beklentisi
verileri takip edilecek. Ayrıca Pazartesi günü TCMB, “Aylık Fiyat Gelişmeleri” ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak.
Yurt dışında;
ABD’de Dış Ticaret Dengesi, Tarım Dışı Verimlilik, DoE Petrol Stokları, İşsizlik Başvuruları, Toptan Stoklar, Tüketici Fiyat Endeksi, Michigan Tüketici Güven Endeksi, Hazine Bütçe Dengesi;
Çin’de Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;
Japonya’da Cari İşlemler Dengesi, GSYH, Üretici Fiyat Endeksi;
Almanya’da Fabrika Siparişleri, Sanayi Üretimi, ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi, Dış Ticaret Dengesi, Cari İşlemler Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi;
İngiltere’de Sanayi Üretimi, GSYH, Mal Dış Ticaret Dengesi;
Euro Bölgesi’nde GSYH;
OECD’de İşsizlik Oranı
verileri ön plana çıkıyor.