24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetEkonomi piyasalarında haftanın özeti (31 ocak-4 şubat)

Ekonomi piyasalarında haftanın özeti (31 ocak-4 şubat)

Geride bıraktığımız haftada yurt içinde enflasyon verisi takip edilirken yurt dışında İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları faiz kararlarının yanı sıra ABD tarım dışı istihdam verisi takip edildi.

Küresel piyasalarda açıklanan bilançoların ve merkez bankası kararlarının etkisiyle hafta genelinde karışık bir seyir izlendi.

Petrol fiyatları, merkez bankalarının sıkılaşma söylemleri ve Rusya-Ukrayna-ABD geriliminin etkisiyle bu haftada yükselişini sürdürürken Brent tipi petrolün varili bugün 93 doların üzerine çıktı.

Türkiye’de aylık enflasyon %11,10 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon %48,69 ile 2002 yılı Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise Ocak ayında aylık %10,45 artarken, yıllık bazda %93,53 ile Mart 1995’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.

Bu gelişmeler ışığında haftaya pozitif başlamasına rağmen hafta içinde 1.937-2.035 aralığında karışık bir seyir izleyen BİST100 Endeksi haftayı %1,99 kayıpla 1.943,81 puandan tamamladı.

Hafta başında 13,26’lı seviyelere kadar geri çekilen Dolar/TL, enflasyon verisinin ardından 13,60 sınırının üzerine çıkarken, Euro/TL, 14,87-15,62 aralığında hareket etti. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 21-28 Ocak haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 139,0 milyon dolar hisse senedi satışı, 63,6 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) alımı ve 7,8 milyon dolar Özel Sektör Tahvili satışı gerçekleştirdi.  Aynı hafta da yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 4.115 milyon dolar azalarak 228.162 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı bir miktar gerilese de 500 sınırının üzerinde kalmayı sürdürdü.

İngiltere Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan arttırarak %0,25’ten %0,50 seviyesine çıkarırken, 20 milyar sterlinlik kurumsal varlık alım programını 2023 sonuna kadar sonlandırma kararı aldı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasa beklentilerine paralel faizleri değiştirmeyerek politika faizini %0, marjinal fonlama faizini %0,25 ve mevduat faizini eksi %0,50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde ilk çeyrekte pandemi varlık alım programının (PEPP) önceki çeyreğe göre daha düşük hızda devam edeceği vurgulandı. Program dahilindeki alımların Mart’ta tamamlanacağı ifade edildi. AMB Başkanı Lagarde, karar sonrasında düzenlediği basın toplantısında enflasyon görünümüne yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti.

ABD’de tarım dışı istihdam Ocak ayında 150 binlik beklentilerin üzerinde 467 bin artış gösterdi.

Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi

7 – 11 Şubat 2022 haftasında,

Yurt içi piyasalarda,

  • Hazine Nakit Dengesi
  • Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
  • Cari İşlemler Dengesi
  • Sanayi Üretimi
  • Perakende Satış Hacmi
  • Piyasa Katılımcıları Anketi

verileri takip edilecek.

Yurt dışında;

ABD’de Dış Ticaret Dengesi, Toptan Stoklar, DoE Petrol Stokları, Tüketici Fiyat Endeksi, İşsizlik Başvuruları, Hazine Bütçe Dengesi, Michigan Tüketici Güven Endeksi;

– Çin’de Caixin Hizmet Sektörü PMI;

– Japonya’da Cari İşlemler Dengesi, Üretici Fiyat Endeksi;

– Almanya’da Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Cari İşlemler Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi;

– İngiltere’de Sanayi Üretimi, Mal Dış Ticaret Dengesi, GSYH;

– OECD   İşsizlik Oranı

verileri takip edilecek. Ayrıca Perşembe günü OPEC aylık “Petrol Piyasası Raporu” açıklanacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI