21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetEkonomi piyasalarında haftanın özeti (4-8 ekim 2021)

Ekonomi piyasalarında haftanın özeti (4-8 ekim 2021)

Yurtiçi piyasalarda enflasyon verisinin küresel tarafta ise ABD tarım dışı istihdam verisi ile ABD’de borç limitine ilişkin gelişmeler ve enerji fiyatlarındaki yükselişin ön plana çıktığı bir haftayı geride bıraktık. Enflasyon Eylül ayında aylık %1,25 olurken, yıllık enflasyon %19,58 ile 2019 yılı Mart ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise aylık %1,55, yıllık %43,96 arttı.

Küresel piyasalarda enerji fiyatlarındaki artış enflasyona yönelik endişeleri artırdı. Petrol fiyatları, OPEC+’nın Kasım ayında petrol üretimini günde 400 bin varil artırmaya yönelik mevcut anlaşmalarına bağlı kalma konusunda anlaştıklarını açıklamasının ardından yükselişini hızlandırırken, Brent tipi petrolün varili, hafta içinde 83,46 seviyesine kadar yükseldi.

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi 500 binlik beklentilerin altında 194 bin olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler ışığında haftaya pozitif başlamasına rağmen hafta içinde 1.371-1.408 aralığında karışık bir seyir izleyen BİST100 Endeksi, %0,25 kayıpla 1.398 puandan haftayı tamamladı.

Hafta başında 8,82’li seviyelere kadar gerileyen Dolar/TL, bugün 8,9740 ile tarihi zirvesini yeniledi.  Euro/TL ise 10,23-10,37 aralığında dalgalandı.

Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 24 Eylül- 1 Ekim haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 92,8 milyon dolar hisse senedi, 201,1 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) ve 1,1 milyon dolar Özel Sektör Tahvili satışı gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 1 Ekim ile biten haftada 2.478 milyon dolar azalarak 232.684 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye 5 yıllık dolar bazlı CDS oranı hafta içinde 430 seviyesinin üzerinde çıktı.

Ekonomi piyasalarının takviminde önümüzdeki hafta neler var? (11-15 ekim 2021)

Yurt içi piyasalarda,

  • Cari İşlemler Dengesi
  • Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
  • Sanayi Üretimi
  • Perakende Satış Hacmi
  • Konut Satışları
  • Tarım ÜFE
  • Yıl Sonu TÜFE Beklentisi
  • Ücretli Çalışan Sayısı
  • Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi

verileri takip edilecek. Ayrıca Pazartesi günü TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TBMM Plan Bütçe Komisyonuna banka faaliyetlerine ilişkin sunum yapacak.

Yurt dışında;

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi, Hazine Bütçe Dengesi, Üretici Fiyat Endeksi, İşsizlik Başvuruları, DoE Petrol Stokları, Perakende Satışlar, İthal Fiyatları, New York Fed İmalat Endeksi, Michigan Tüketici Güven Endeksi, İşletme Stokları;

Çin’de Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;

Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi, Sanayi Üretimi;

Almanya’da ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi;

İngiltere’de İşsizlik Oranı, Sanayi Üretimi, GSYH, Görünür Mal Ticaret Dengesi, Moody’s Kredi Notu ve Görünümü;

Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi;

OECD İşsizlik Oranı

verileri ön plana çıkıyor. Ayrıca Çarşamba günü ABD Merkez Bankası(Fed), 21-22 Eylül FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI