Geride bıraktığımız haftada yurt içinde enflasyon verisi takip edilirken yurt dışında Fed tutanakları ve yetkililerinden gelen açıklamalar ön plana çıktı. Fed Yöneticisi Brainard’ın enflasyonu düşürmek için Fed’in para politikasında düzenli olarak sıkılaştırmaya devam edeceği ve Mayıs toplantısından itibaren bilançonun küçültüleceğini değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca Çarşamba akşamı açıklanan Fed tutanaklarında 95 milyar dolarlık aylık bilanço daraltmanın uygun olacağı ve birçok yetkilinin bir ya da daha fazla 50 baz puanlık artışın garanti olduğu yönünde fikir belirttiği ifade edildi. Fed’den gelen şahin açıklamalar küresel piyasalardaki risk iştahını azalttı.
Petrol fiyatları, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA), Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle küresel petrol piyasalarında yaşanabilecek tedarik sıkıntılarını gidermeye yönelik güvence vermek amacıyla acil durum rezervlerinden 120 milyon varil petrolü daha kullanıma açacağını açıklamasının ardından düşüşe geçerken, Brent tipi petrolün varili hafta içinde 100 doların altına kadar geriledi.
Türkiye’de Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde aylık %5,46, yıllık %61,14 olarak gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), aylık %9,19 artış gösterirken yıllık bazda %114,97 ile Mart 1995’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.
Bu gelişmeler ışığında haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde yukarı yönlü hareket eden BİST100 Endeksi, %6,29 kazançla 2.393,39 puandan günü tamamladı.
14,70 sınırının altında haftaya başlayan Dolar/TL, 14,75 sınırının üzerine kadar yükseldi. 16,20 sınırının üzerinde haftaya başlayan Euro/TL ise bugün 16,00 sınırının altına gevşedi.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 25 Mart-1 Nisan haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 10,2 milyon dolar hisse senedi alımı, 103,8 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alımı) alımı ve 3,6 milyon dolar Özel Sektör Tahvil satımı gerçekleştirdi. Aynı dönemde yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 497 milyon dolar azalarak 139.694 milyon dolara ve tüzel kişilerin döviz mevduatı 1.129 milyon dolar azalarak 76.289 milyon dolara geriledi. Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 500 sınırının üzerinde kalmayı sürdürdü.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
11-15 Nisan 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda, perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı faiz kararı ön plana çıkarken ayrıca,
- Cari İşlemler Dengesi
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Sanayi Üretimi
- Perakende Satış Hacmi
- Tarım ÜFE
- Konut Satışları
- Ücretli Çalışan Sayısı
- Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi, Hazine Bütçe Dengesi, Üretici Fiyat Endeksi, DoE Petrol Stokları, Perakende Satışlar, İthal Fiyatları, İşsizlik Başvuruları, Michigan Tüketici Güven Endeksi, İşletme Stokları, New York Fed İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi;
Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi, Dış Ticaret Dengesi;
Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi;
Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi, ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi;
İngiltere’de Mal Dış Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi, GSYH, İşsizlik Oranı, Tüketici Fiyat Endeksi, Perakende Fiyat Endeksi, Üretici Girdi Fiyatları;
Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi;
OECD İşsizlik Oranı
verileri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü Avrupa Merkez Bankası(AMB), faiz kararını açıklayacak ve sonrasında AMB Başkanı Lagarde, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek. Cuma günü ABD Borsaları ile bir çok Asya ve Avrupa ülke borsası “Kutsal Cuma” nedeniyle kapalı olacak.