22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetEkonomi piyasalarında haftanın özeti.. (6-10 aralık 2021)

Ekonomi piyasalarında haftanın özeti.. (6-10 aralık 2021)

Yurt içinde işsizlik oranı ile TL’deki değer kaybının; küresel piyasalarda ise ABD enflasyonu ile Omikron varyantına ilişkin gelişmelerin takip edildiği bir haftayı geride bıraktık.

Türkiye’de işsizlik oranı Ekim ayında bir önceki aya göre 0,2 puanlık azalış ile %11,2 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranı ise 0,8 puan azalarak %20,1 oldu.

TCMB bugün üçüncü kez döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti.

Bugün 13,9598 ile rekor tazeleyen Dolar/TL, Merkez Bankası’nın müdahalesinin ardından 13,73’lü seviyelere kadar gerilerken sonrasında tekrar 13,90 sınırının üzerine çıktı. Euro/TL ise tarihi zirvesini 15,7569 seviyesine taşıdı.

Haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde alıcılı bir seyir izleyerek 2.053,47 ile rekor kıran BİST100 Endeksi, %6,55 kazançla 2.035,48 puandan haftayı tamamladı.

Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 26 Kasım-3 Aralık haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 162,1 milyon dolar hisse senedi, 12,4 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım)  ve 7,5 milyon dolar Özel Sektör Tahvili satışı gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 1.104 milyon dolar azalarak 230.972 milyon dolara geriledi.

Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 500 sınırının altına indi.

ABD’de Kasım ayında yıllık enflasyon %6,8 ile 1982 yılından bu yana en yüksek enflasyon rakamı olurken, aylık enflasyon %0,8 oldu.

Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi

13-17 Aralık 2021 haftasında,

Yurt içi piyasalarda, TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı faiz kararının yanı sıra

· Cari İşlemler Dengesi

· Sanayi Üretimi

· Perakende Satış Hacmi

· Tarım ÜFE

· Konut Satışları

· Ücretli Çalışan Sayısı

· Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi

· Konut Fiyat Endeksi

verileri takip edilecek.

Yurt dışında;

Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi, İmalat Sektörü PMI, Bileşik PMI, Hizmet Sektörü PMI, Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi;

Almanya’da İmalat Sektörü PMI, Bileşik PMI, Hizmet Sektörü PMI, Üretici Fiyat Endeksi, Ifo İş Ortamı Endeksi;

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi, Perakende Satışlar, İthal Fiyatları, New York Fed İmalat Endeksi, İşletme Stokları, DoE Petrol Stokları, Net Sermaye Girişi/Çıkışı, Konut Başlangıçları, İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, Sanayi Üretimi, İmalat Sektörü PMI, Bileşik PMI, Hizmet Sektörü PMI;

İngiltere’de İşsizlik Oranı, Perakende Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Girdi Fiyatları, CIPS İmalat Sektörü PMI, Bileşik PMI, Hizmet Sektörü PMI, Perakende Satışlar;

Çin’de Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı;

Japonya’da Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, au Jibun Bank İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

verileri takip edilecek. Ayrıca Çarşamba günü Fed, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası(BoE) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) ile Cuma günü Japonya Merkez Bankası(BoJ) faiz kararları ön plana çıkıyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI