Geride bıraktığımız haftada yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faize ilişkin açıklamaları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama odakta yer alırken yurt dışında ABD enflasyonu ile Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı ön plana çıktı.
Hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, faizin artırılmayacağını, tam aksine faizi düşürmeye devam edeceklerini belirtmesi TL’deki değer kaybını hızlandırdı. S&P’nin düzenlediği webinarda Türkiye’nin bazı ilave sermaye kontrolleri getireceğine dair riskin arttığına dikkat çekmesinin ardından TL varlıklarda sert satışlar görüldü.
Haftaya 16,45 sınırında başlayan Dolar/TL, hafta içinde 17 sınırını aşarak 17,44’lü seviyelere kadar yükseldi.
9 haziran perşembe akşamı Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde yeni adımlar geleceğine ilişkin yapılan açıklama sonrası Dolar/TL 16,76’lı seviyelere kadar geri çekilirken, Gelire Endeksi Senet (GES) açıklamasıyla tekrar 17 sınırını aştı. Euro/TL ise hafta içinde 18 sınırını aşarak 18,68 seviyesine kadar yükseldi.
Haftaya pozitif başlayan ve 2.684,77 ile rekor tazeleyen BİST100 Endeksi, sonrasında gelen sert satışlarla düşüşe geçerek %2,24 kayıpla 2.543,10 puandan haftayı tamamladı.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 27 Mayıs-3 Haziran haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 129,4 milyon dolar hisse senedi alımı, 1,6 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) satışı ve 5,2 milyon dolar Özel Sektör Tahvil satışı gerçekleştirdi. Aynı haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 121 milyon dolar azalarak 136.253 milyon dolara gerilerken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 336 milyon dolar artarak 78.660 milyon dolara yükseldi.
Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 800 sınırının üzerinde çıktı.
Avrupa Merkez Bankasından (AMB) dün gerçekleştirdiği toplantısında beklentilere paralel faizleri değiştirmezken, varlık alım programını 1 Temmuz’da bitireceğini açıkladı. Temmuz ayında 25 baz puan faiz artışının değerlendirildiğini belirten Banka, Eylül ayında da faiz artış öngördü. ABD‘de Mayıs ayında yıllık enflasyon %8,6 ile 1981’den beri en yüksek seviyesini gördü. 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon verisi sonrası Fed’in agresif sıkılaşma politikasını sürdüreceği ve ekonomik büyümenin yavaşlayacağına ilişkin endişelerle ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,10 sınırının üzerine çıktı.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
13-17 Haziran 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda,
- Cari İşlemler Dengesi
- Sanayi Üretimi
- Perakende Satış Hacmi
- Tarım ÜFE
- Konut Satışları
- Ücretli Çalışan Sayısı
- Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- Konut Fiyat Endeksi
- Piyasa Katılımcıları Anketi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de Üretici Fiyat Endeksi, Perakende Satışlar, İthal Fiyatları, New York İmalat Endeksi, İşletme Stokları, DoE Petrol Stokları, Net Sermaye Girişi/Çıkışı, Konut Başlangıçları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, İşsizlik Başvuruları, Sanayi Üretimi;
Japonya’da Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi
Çin’de Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı;
Almanya’da Cari İşlemler Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi, ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi;
İngiltere’de Mal Dış Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi, GSYH, İşsizlik Oranı, Perakende Satışlar;
Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi
verileri takip edilecek. Çarşamba günü ABD Merkez Bankası(Fed), Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Cuma günü Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz kararlarını açıklayacak.