Yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri takip edilirken küresel piyasalarda ABD enflasyon verisi ile Fed yetkililerinin açıklamaları ön plana çıktı. Önceki hafta Merkez Bankalarının sıkı para politika kararları ile Çin’in koronavirüs salgını tedbirleri nedeniyle enflasyona ve büyümeye ilişkin artan endişelerle küresel piyasalarda görülen satıcılı seyir bu haftada da devam ederken ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve kripto paralarda yaşanan çöküş piyasaları baskıladı. ABD’de Nisan ayında aylık enflasyon %0,3 olurken, yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde %8,3 olarak gerçekleşti. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, 75 baz puanlık artışı göz ardı etmediklerini belirtirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise gelecek iki veya üç toplantıda 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini, Fed’in politika sıkılaşmasının güçlü ve istikrarlı olması gerektiğini vurguladı.
Küresel büyüme ve enflasyon ilişkin endişeler riskli varlıklardan kaçışa neden olurken doların güçlenmesiyle dolar endeksi 105 sınırının üzerine çıktı ve Euro/Dolar paritesi 1,0350 sınırının altını gördü.
Türkiye’de Mart ayında 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsizlik oranı ise 0,4 puanlık artış ile %11,5 olurken, genç nüfusta işsizlik oranı ise %21,2 olarak açıklandı.
Sanayi üretimi Mart ayında aylık %1,8 azalırken yıllık %9,6 arttı.
Haftaya pozitif başlamasına rağmen hafta içinde karşılaştığı sert satışların etkisiyle 2.361,77 seviyesine kadar gerileyen BİST100 Endeksi, %1,61 kayıpla 2.419,23 puandan haftayı tamamladı.
Türkiye 2 yıllık tahvil faizi %23,30 seviyesinden başladığı hafta da %27,22 seviyesine kadar yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi %23,63 seviyesine çıktı.
14,93’lü seviyelerden haftaya başlayan Dolar/TL, hafta boyunca yukarı yönlü hareket ederek 15,50 sınırını aştı. Euro/TL ise 16,35 seviyesinin üzerine çıktı. Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 700 sınırına dayandı.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
16-20 Mayıs 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda,
- Cari İşlemler Dengesi
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Ücretli Çalışan Sayısı
- Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- Tarım ÜFE
- Konut Satışları
- TÜİK/TCMB Tüketici Güven Endeksi
- Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi
verileri takip edilecek. Perşembe günü Borsa İstanbul “Gençlik ve Spor Bayramı” nedeniyle kapalı olacak.
Yurt dışında;
ABD’de New York Fed İmalat Endeksi, Net Sermaye Girişi/Çıkışı, Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi, İşletme Stokları, Konut Başlangıçları, DoE Petrol Stokları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, İşsizlik Başvuruları, 2.El Konut Satışları, Scope Ratings Kredi Notu ve Görünümü;
Çin’de Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı, PBOC 1Y Borç Verme Gösterge Faiz Oranı;
Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi, GSYH, Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi;
Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi, Scope Ratings Kredi Notu ve Görünümü;
İngiltere’de İşsizlik Oranı, Tüketici Fiyat Endeksi, Perakende Fiyat Endeksi, Üretici Girdi Fiyatları, Perakende Satışlar;
Euro Bölgesi’nde Dış Ticaret Dengesi, GSYH, Tüketici Fiyat Endeksi, Cari İşlemler Dengesi verileri takip edilecek.