Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aylık olarak yayımladığı, mevsim etkilerinden arındırılmış Ekonomik Güven Endeksi (EGE), Kasım ayında bir önceki aya göre %2,0 azalış, önceki yılın aynı ayına göre %3,6 artış göstererek 99,3 oldu. Böylelikle Endeks, eylül ayında gördüğü 2018 Mayıs ayından sonraki en yüksek değerin ardından art arda iki ay düşüş gösterdi..
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla %7,3 azalış, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %11,2 azalış göstererek 71,1 oldu.
Tüketici Güven Endeksi hesaplanırken kullanılan endeksler kapsamında en iyimser gösterge 91,4 ile gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi olsa da eşik değer olan 100’ün altında kalmıştır. En zayıf gösterge ise 56,1 ile gelecek mevcut dönemde hanenin maddi durumu olmuştur.
İnşaatta artış oldu
Ekim ayında 92.7 olan inşaat sektörü güven endeksi, kasım ayında yüzde 1 artış kaydederek 93.6 puana yükseldi.
Ekonomik Güven Endeksi nedir?
Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.
Ekonomik Güven Endeksi nasıl hesaplanır?
Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanmakta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılmaktadır.
Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanmaktadır.
Ekonomik Güven Endeksi sonuçları nasıl yorumlanır?
Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.