27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerElektrik kayıp kaçağı ile mücadele akıllı şebeke dönemi

Elektrik kayıp kaçağı ile mücadele akıllı şebeke dönemi

 

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (BEDAŞ), Alcatel-Lucent Teletaş ile birlikte gerçekleştirdiği, büyük tüketimli müşterilerin kullandığı sayaçların uzaktan takip ve kontrol edilebilmesini sağlayan "OSOS" (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) ile enerji dağıtımında yeni bir dönem başlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın himayelerinde,Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Abdullah Atalay’ın ev sahipliğinde, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Haşim Keklik ve Alcatel-Lucent Teletaş Türkiye ve Azerbaycan Başkanı Cenk Kıvılcım’ın katılımıyla BEDAŞ Çağrı Merkezi’nde düzenlenenOSOSlansman toplantısında, elektrik dağıtımında akıllı şebeke yönetimi anlatıldı ve çağrı merkezi aracılığı ile elektrik abonelerinin uzaktan enerji tüketimi kontrolünün nasıl yapıldığı da bir demo ile gösterildi.

BEDAŞ Genel Müdürü Abdullah Atalay, toplantıda yaptığı konuşmada, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’nin ilk aşamada BEDAŞ’ın toplam tahakkukunun yüzde 30’unu oluşturan 10.195 büyük tüketimli müşteriyi kapsadığını açıkladı. Projenin 1 milyon 239 bin Avro maliyeti olduğunu belirten Atalay, “Kurulan sistem mevcut haliyle 50.000 noktaya hizmet edebilecek, donanım ilavesiyle 100.000 noktaya hizmet verebilecektir." dedi.

Atalay,proje uygulama safhasında bile, BEDAŞ’ın 313 müşterisinde eksik tüketim kaynaklı 23.685.000 kWh (6 milyon 273 bin 000 TL), 29 abonede de kaçak elektrik tespitine dayalı 7.413.000 kWh (2 milyon 207 bin TL) olmak üzere toplam 8 milyon 480 bin TL’lik tahakkuk yapıldığını söyledi.

OSOS’un proje safhasında bile maliyetinin yaklaşık 3 katı kazanç sağlandığını kaydeden Atalay, “OSOS Uygulama ve Geliştirme yazılımının, alarm ve karar destek raporlarındaki iyileştirmelerle birlikte kayıp ve kaçağın azaltılmasındaki katkısı daha da büyüyecektir." dedi.

Atalay OSOS Projesinin önemini ve faydalarını şöyle özetledi:

— Sahada manuel okumadan dolayı oluşabilecek insan kaynaklı hataların azaltılması.

— Dataların otomatik olarak merkezi sisteme aktarılması ve kaydedilmesi.

— İşletim maliyetinin düşürülmesi.

— Okuma ve faturalandırma sürelerinin kısaltılması.

— Gerçek zamanlı olarak tüketim verilerinin alınması, izlenmesi.

— Sayaca yapılan yetkisiz müdahalelerin anında tespit edilmesi.

— Sayaç üzerinden kaçak kullanımın engellenmesi.

— İkili anlaşmalarda ve uzlaştırma sisteminde kolaylık sağlanması.

— Gerçek zamanlı tüketim verilerinin talep yönetiminde kullanılması.

— Abonelerin sözleşme güç aşımları takip edilebilmesi.

— Aboneler WEB ara yüzü üzerinden tüketimlerini takip edebilmeleri.

— Tüketim analizleriyle yatırım ihtiyaçlarının belirlenmesi.

 

Alcatel-Lucent Teletaş Türkiye ve Azerbaycan Başkanı Cenk Kıvılcımda, lansman toplantısında yaptığı konuşmada, Alcatel-Lucent Teletaş’ın BEDAŞ ile birlikte gerçekleştirdiği, sayaçların uzaktan takip ve kontrol edilebilmelerini sağlayan OSOS’un, elektrik dağıtımı alanında yeni bir dönemi başlatacağını söyledi.

Bütünüyle Alcatel-Lucent Teletaş’ın Türk mühendisleri tarafından, Ar- Ge Merkezi’nde tasarlanmış ve hayata geçirilmiş bu çözüm ile enerji alanında şebekelerin kontrolünü sağlamanın, işletim maliyetini düşürmek ve müşteri memnuniyetini artırmanın mümkün olduğunu belirten Kıvılcım, şöyle devam etti: “Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş ile özellikle yüksek elektrik tüketen abonelerin tüketimlerinin kontrol altına alınması ve sayaçların uzaktan okunacağı daha verimli ve yeni nesil bir sistemin oluşturulması hedeflendi. Şu anda kurulan sistem ile Avrupa yakasındaki tüketimin yüzde 30’unu izleyebiliyoruz. Sistemdeki mevcut sayaçlara seri bağlantı ile Alcatel-Lucent tarafından geliştirilen GPRS Modemler takıldı. Bu sayaçlarla birlikte yine Alcatel-Lucent Teletaş tarafından geliştirilen yazılımla artık uzaktan okuma yapılabiliyor, abonelerin tüketimleri izlenebiliyor ve kaydediliyor." dedi.

 

Kurulan sistem sayesinde bir yıldan kısa bir süre içinde sistem maliyetinin 3 katına yakın bir tahakkuk artışı sağlandığını ve sistemin diğer aboneleri de kapsayacak şekilde geliştirildiğini belirten Kıvılcım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akıllı sayaçlar elektrik, su, doğalgaz gibi kaynakların günün farklı saatlerinde ne kadar kullanıldığını raporlayan cihazlar. Akıllı sayaçlar ve OSOS sayesinde hem dağıtım şirketleri elektrik, gaz, su iletimini planlı, programlı bir şekilde yapabiliyor, hem de abonelerin ne kadar tüketim yapabildikleri gözlemleyebiliyor.  Ayrıca farklı tarifelerle şebeke kullanımı da dengeleniyor. Bu da abonelere önemli miktarda tasarruf imkanı sağlıyor. Tamamen Türkiye’de Alcatel-Lucent Teletaş AR-GE Merkezi tarafından geliştirilen OSOS sayesinde “abone yönetimi” yapılabilecek.  Abone yönetimi, Alcatel-Lucent Teletaş’ı da rakiplerinden ayıran en önemli özellik. Toplanan verinin nasıl yönetileceğini biliyoruz. Trend analizi sayesinde (hangi müşterinin normalden az/çok elektrik tükettiği) kayıp-kaçak oranları kolaylıkla belirlenirken, kurumlara özel paket alternatifleri de önerilebilecek. OSOS sayesinde insana bağlı hata minimuma inecek."

Dağıtım şirketlerinin yaptığı büyük yatırımların geri dönüşünü alabilmeleri için dağıtım şebekelerini en iyi şekilde kontrol edip yönetmeleri gerektiğini vurgulayan Kıvılcım, “Alcatel-Lucent’ın çözümleri, dağıtım şebekelerinin optimum yönetimini sağlıyor. Bu çözümler, kullanılan sayaçların akıllı hale getirilmesini ve merkezden takip edilmesini içeriyor. Bu sayede hem abone ne tükettiğini anlık olarak web üstünden takip edebiliyor, hem de dağıtım şirketleri müşterisinin ne tükettiğini biliyor. Böylece dağıtım şirketleri, abonelerinin tüketim eğilim ve davranışlarını inceleyerek herhangi bir saatte ne kadar enerji miktarı istediğini tespit edebiliyor ve tüketicinin gereksinimine göre verimli bir şekilde enerji aktarabiliyor." diye konuştu. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI