Türkiye’de vatandaşların inşaat girişimlerini desteklemek, ihtiyaç duyulan gerekli kredileri sağlamak ve yetim haklarını korumak amacıyla Atatürk’ün verdiği talimatla 3 Haziran 1926 tarihinde “Emlak ve Eytam Bankası” adı altında kurulan banka, konut, dış ticaret ve denizcilik sektörlerinde sektör bankası görevini üstlendi. 7 Temmuz 2001 tarihinde tasfiye sürecine giren bankada bu süreç 27 Mayıs 2017’de kaldırıldı. Artık canlı bir banka olan Emlak Bankası’nda gelinen noktada ise son işaret olan Genel Kurul kararını bekliyor.
“Emlak Bankası’nın ihtisas bankası olmasını isterim”
Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Türkiye’de ilk defa tasfiye halinde olan bir bankanın, borçlarını ödeyip, kâra geçip, sermaye biriktirip, vergi rekortmeni olduğunu hatırlatarak ‘küllerinden yeniden doğdu’ dediği Emlak Bankası’nın ihtisas bankası olarak yoluna devam etmesi arzusunda olduğunu söyledi. Sayın, “1967’den beri faizsiz bankacılığı çalışıyorum. Bu bankanın katılım bankası olmasını arzu ederim. Bu banka, bir ihtisas bankası olarak ithal ikameli projelere kredi vermeli. Ancak bu bankanın sahibi Hazine’nin vereceği karar önemli” dedi.
Emlak Bankası son işaret olan Genel Kurul kararını bekliyor
2018 yılı başlarında genel kurul sürecinin tamamlanarak bankanın yoluna konvansiyonel bir banka olarak mı yoksa bir katılım bankası olarak mı devam edileceğine karar verileceğini ve ardından BDDK sürecinin başlayacağını açıklayan Zeki Sayın “Biz hazırız” diyerek bankanın esas itibariyle ithal ikameli projelere teminatsız kredi veren katılım bankası mantığı ile çalışan bir banka olmasını arzu ettiğini de belirtti.
Kaynak: Dünya Gazetesi – Ece Ceyhun