Gayrimenkul sektör temsilcileri, Emlak Bankası’nın tekrar faaliyete başlayacağının açıklanmasıyla inşaatta finansman sorununun çözüleceği ve katma değerin artacağını düşünüyor.
Anadolu Ajansı’ndan Uğur Aslanhan’ın haberine göre sektör temsilcileri, uzun zamandır dillendirdikleri ve talep ettikleri bu gelişmenin hem sektöre ve hem de ekonomiye büyük kazanımlar sağlayacağını belirtiyor.
“Sektörü rahatlatıp, önünü açmalı”
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Emlak Bankasının tekrar faaliyet göstermesinin, sektör açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Bankanın sektörü rahatlatacak ve önünü açacak yeniliklerle birlikte faaliyet göstermesi temennisinde bulunan Durbakayım, şöyle devam etti:
“Mesela banka sektöre destek vermek için gayrimenkul fonu oluşturabilir. Konut üreticilerinin sahip olduğu gayrimenkulleri bu bankaya teminat olarak verip düşük maliyetli kredi kullanabilmesi gerekiyor. Belirli bir süre sonra bunu elden çıkaran banka, hem sektörün finansman teminine hem de konut kredileri veya mortgage’a imkan sağlamış olur. Diğer taraftan erişilebilir konut üretimi için potansiyel arsa geliştirilmesi konusunda da sektöre destek verebilir. Bankanın yapabileceği bir önemli faaliyet ise konut üretici ile arsa sahibinin birlikte geliştirecekleri projelerde fizibilite hazırlayıp rapor sunması olacaktır.”
“Büyük kazanç sunacak”
Babacan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan, 2001 yılından beri tasfiye sürecinde olan Emlak Bankasının yeniden faaliyete geçecek olmasıyla gayrimenkul ve inşaat sektörünün, dolayısıyla Türk ekonomisinin çok büyük kazanım elde edeceğini aktardı.
Babacan, “Emlak Bankasının konut, arsa, gayrimenkul ağırlıklı olarak yeniden faaliyete geçmesi beklentilerimiz arasında yer alıyordu. Bu sayede çok sayıda nitelikli konutu Türkiye’ye kazandırarak hem sektördeki canlılığı diri tutmuş hem de ekonomimize sağladığımız katma değeri artırmış olacağız.” dedi.
“Ekonomi ve sektöre soluk olacak”
Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de “TBMM lojmanları, TRT sitesi, TCMB binası, Milli Savunma Bakanlığı konutları gibi çok sayıda değerli kurumun yapılarının ülkemize kazandırılmasında öncü olan Emlak Bankasının yeniden işlerlik kazanması, hem sektörümüze hem de ekonomimize yeni bir soluk kazandıracak. Sektörümüzde elimizde olmayan nedenlerden ötürü zaman zaman durgunluk yaşanabiliyor. Bu noktada Emlak Bankasının devreye girmesi, sektörel canlılığın sürdürülmesi, ekonomiye sağladığımız katma değerin artırılması açısından çok önemli bir adım.” görüşünde bulundu.