Sıkıntılı bir süreçten geçen inşaat sektörünün dört gözle beklediği Emlak Bankası, 26 şubatta BDDK tarafından verilen onayla faaliyetlerine başlama izni alarak Emlak Katılım Bankası adıyla ilk şubesini 21 martta Ataşehir’de açtı.
Bugüne kadar kapalı kutu olarak kalan ve sektöre dair ne gibi katkılar sunacağı merak edilen Emlak Katılım Bankası’nın projeleri de belli olmaya başladı.
Banka, 72 ürünüyle birlikte gayrimenkulde yeni bir model oluşturuluyor
Basın mensuplarıyla bir araya gelerek bankanın projeleri hakkında bilgiler veren Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, bu yıl içinde ilk etapta 15, gelecek sene ise 75 şubeye ulaşmayı planladıklarını belirterek Ataşehir’de açtıkları merkez şubelerinde bugüne kadar toplanan paranın 1 milyar liraya ulaştığını söyledi.
İddialı projeler geliştirdiklerini ifade eden Aksu, 72 ürün geliştirdiklerini ve gayrimenkulde yeni bir model hayata geçireceklerini açıkladı.
Gayrimenkulde yeni bir modeli devreye alacaklarını kaydeden Aksu, arsanın toplam maliyetler içindeki payının yüzde 30’u geçmeyeceğini, sanılanın aksine arsa kıtlığı olmadığını belirtti.
Üzerinde çalıştıkları sistemde gayrimenkulün tarafları olacağına dikkat çeken Aksu, bu tarafların arsa sahibi, projeyi üretecek inşaat şirketi, banka, konut alıcıları ve inşaat malzemelerinin üretip satan şirketlerden oluşacağını söyledi. Modelde tüm tarafların hakkının korunduğunu vurgulayan Aksu, her tarafın işi ve fonksiyonunun ayrı olduğunu aktardı.
“Fon kullandırıp kâr payı alacağız”
Tedarik zinciri finansmanı gibi bir formül uygulayacaklarını belirten Aksu, bu modelin, şu anda bankaların ticari müşterilerine uyguladığı doğrudan borçlandırma sisteminin geliştirilmiş hali olacağını ve bu sistemin şu anda Polonya’da başarıyla uygulandığını, kendilerinin de Emlak Katılım Bankası olarak fon kullandırıp kâr payı alacaklarını söyledi.
Muhataplarının proje geliştirici inşaat şirketleri olacağını aktaran Aksu; “Geliştirici arsayı alıp bize gelecek. Arsayı ipotek edip, kat irtifakının tesisini de isteyeceğiz” dedi.
Gayrimenkul alıcısı, taksitlerini hak edişe göre ödeyecek diyen Aksu, taksitlerin projenin bitmiş haline göre belirlenmeyeceğini kaydederek “Bizim modelde inşaat malzemesi tedarikçisi de aynı paket içinde fonlanacak. Bizim model ile gayrimenkulde fiyat balonu engellenecek” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Aksu, bu sistemin dışında gayrimenkul yatırım fonu da kuracaklarını açıklayarak bunun varlığa dönüşebilir sukuk da olabileceğini açıkladı.
“Toplu konut alıp tek tek satacağız”
Proje geliştirici ve müteahhit firmalardan toplu konut alarak bunları perakende olarak nihai konut alıcılarına satacaklarını söyleyen Aksu, yüksek pazarlık güçlerini kullanarak konutları indirimli alacaklarını ve sattıkları konutların arkasında duracaklarını dile getirdi.
“Bekleyen konut stoklarını eriteceğiz”
Sektördeki mevcut konut stoklarının eritilmesine dönük hazırlıkları olduğu bilgisini paylaşan Aksu, “Bu çerçevede varlığa dayalı sermaye piyasası araçlarını devreye sokmak için SPK’ya başvurduk. İzin çıkar çıkmaz 15 milyar liralık bir sermaye piyasası ürünü gündeme gelecek. Stoklar konusunda 14 temel kriter belirledik. Birinci koşul kat mülkiyeti tapusu olacak” dedi.
“Kentsel dönüşüm içinde de olacağız”
Kentsel dönüşümde de olacaklarını ancak burada önceliklerinin mevcudun iyileştirilmesi yönünde olacağını belirten Aksu, var olan binaların mukaveteni artırmak, ısı yalıtımını yapmak, su yalıtımını yapmak suretiyle mevcudun korunarak iyileştirilmesi yönünde projeleri olacağını kaydetti.
“KGF ve KOSGEB ile fabrikalar kurup kiralayacağız”
Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB ile üzerinde çalıştıkları “sanayiciye kiralık fabrika” projesi hakkında bilgiler veren Deniz Aksu; “10 bin metrekarelik bir fabrika binası düşünelim. Bu boyutta bir binanın yatırım maliyeti 13 milyon lirayı bulur. Yatırımcı, kredi kullanmaya kalksa yüzde 25 faiz öder. Böyle bir binayı Emlak Katılım Bankası olarak biz yaparsak, sanayici ayda 190 bin lira kira ödeyerek kullanabilir. Fabrikanın makinelerini de KOSGEB desteği ile kurabiliriz. Sanayici sadece işletme sermayesi ile o fabrikayı çalıştırmaya başlayabilir. Bina ve sabit yatırım yükü olmazsa sanayici daha çok işini büyütmeye odaklanır. İstihdam kapısı daha çok açılır.” dedi.
“Zekat Fonu kuracağız”
İngiltere, Almanya ve Malezya’da Zekat Fonu uygulamasının olduğunu söyleyen Aksu, Emlak Katılım Bankası olarak Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alarak Türkiye’de de Zekat Fonu kurmayı planladıklarını açıklayan Aksu, bu fonda oluşacak kaynağın Din Kurulu’ndan alacakları fetva ile yönlendireceklerini, bu fonun hiç ev alamayacak durumdaki vatandaşlara konut projeleri üretmek gibi alanlarda kullanılabileceğini ifade etti.