Tüm olumsuz gelişmelere rağmen yatırımcıların gayrimenkulü güvenlik liman olarak görmesiyle global emlakta yıllık işlem hacminin 698 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
Küresel ticari emlak piyasasında rekor seviyelerde işlemler yapılıyor. Global gayrimenkul sektörünün ticari bacağında işlem hacimleri ve satış değerleri yavaşlama korkularına rağmen rekor seviyelere ulaşmış bulunuyor.
Uluslararası gayrimenkul danışmanlığı şirketi JLL verilerine göre, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde küresel ticari emlak pazarında işlem hacimleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak, 228 milyar dolara ulaştı. Sektörün yıllık toplam işlem hacimi ise yüzde 6 artarak 698 milyar dolara kadar yükseldi.
Bu yıl da güçlü rakamlar bekleniyor
Bazı uzmanlar 2018’in biraz daha düşük seviyelerde kalmasını öngörürken çoğunluk bu yıl da güçlü rakamlarla karşılaşılabileceğini tahmin ediyor.
Gayrimenkul sektörü, tahvil faizleri ve faiz oranlarının hala düşük seyretmesiyle birlikte, özellikle de hisse senedi piyasaları dışında yatırım düşünenler için cazibesini koruyor.
JLL’ye göre, Avrupa piyasaları da 2017’de gayrimenkul yatırımcılarının kesilmeyen iştahıyla birlikte satış hacimlerinde yüzde 22’lik bir artışla güçlü bir performans gösterdi.
Uluslararası arenada son durum
Ancak Londra’da durum Brexit sonrası pek iç açıcı değil. Çoğu emlakçı satış işlemlerinin çok uzun süre almasından şikâyetçi. Asya cephesinde ise Çin merkezi yönetiminin denetimi artırıcı düzenleyici önlemleri Dalian Wanda gibi gayrimenkul devlerinin satışlarını frenlemedi ve pazardaki büyümeyi yavaşlatamadı.
JLL’ye göre Asya-Pasifik Bölgesinde 2017’nin dördüncü çeyreği, üç aylık işlem hacimleri için yeni bir rekora imza attı. Bununla birlikte, Asyalıların Avrupa emlak pazarlarına olan ilgisi, Londra’daki Cheesegrater ve Walkie-Talkie Ofis Kuleleri de dahil olmak üzere geçen yıl gerçekleşen bir dizi dönüm noktası anlaşmasıyla güçlü kalıyor.
Asyalı yatırımcı dev projelere odaklı
Uluslararası gayrimenkul hizmetleri sağlayıcısı CBRE şirketine göre ABD emlak pazarında boy gösteren Asyalı yatırımcılar “ganimet varlıklar “olarak adlandırılan Manhattan Ofis Kuleleri gibi büyük yatırımlara odaklanmış bulunuyor.
BNP Paribas Gayrimenkul Departmanı verilerine göre 2017 yılında Asya-Pasifik Bölgesi emlak gruplarının sonlandırdığı anlaşma sayısı 2016 yılını ikiye katlayarak 26.4 milyar euroya ulaştı. Küresel emlak sektörüne karşı büyük bir tehdit unsuru teşkil etmemesine rağmen, 2018’de bir miktar gerileme öngörülüyor olsa da, acentalar artık yüksek fiyatların talep edildiğini belirtiyor.
kaynak: dünya